Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět El cuento fantástico hispanoamericano (SJ0B762)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJ0B762 - El cuento fantástico hispanoamericano, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz seznamuje studenty nejprve s problematikou fantastického žánru, s jeho vývojem od počátku do konce 19. století, resp. po období hispanoamerického modernismu, s jeho hlavními představiteli v Latinské Americe (Juan Montalvo, Juana Manuela Gorriti, Miguel Cané jr., Eduardo Ladislao Holmberg, José María Roa Bárcena, Eduardo Faustino Wilde, Manuel Gutiérrez Nájera, Rubén Darío, Amado Nervo, Leioldo Lugones, Darío Herrera, Rafael Ángel Troyo).Cíle kurzu:1. v rovině obecně teoretické: student má pochopit příčiny a okolnosti vzniku fantastického žánru v západních literaturách, seznámit se s hlavními teoretickými koncepty a náhledy na fantastickou literaturu prostřednictvím základní teoretické literatury (např. Tzvetan Todorov, Ana María Barrenechea, Jiří Šrámek, Roger Callois).2. V rovině praktické se seznámí s konkrétními fantastickými texty a jejich interpretací.

Osnova

1. Vznik a vývoj fantastické povídky v západních literaturách. Příčiny a okolnosti2. Reflexe fantastického žánru v odborné literatuře.3. Základní koncepty.4. Situace v hispanoamerické literatuře v polovině 19. století.5. Vývoj fantastické literatury v Latinské Americe.6. Analýza a komentář konkrétních textů.

Literatura

povinná literaturaŠrámek, Jiří, Morfologie fantastické povídky. Brno, Masarykova univerzita 1993.Todorov, Tzvetan, Introducción a la literatura fantástica. Buenos Aires, Tiempo contemporáneo, 1972.LUKAVSKÁ, Eva . Had, který se kouše do ocasu. Výbor hispanoamerických fantastických povídek. Přel. Eva Lukavská, Jan Machej, Daniel Nemrava, Markéta Riebová, Eva Spitzová. 1th ed. Brno: Host, 2008. 472 s. ISBN 978-80-7294-264-0. infodoporučená literaturaLada Hazaiová: Skryté tváře fantastična, Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2007.

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.