Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie španělského lexika (SJ0B775)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJ0B775 - Historie španělského lexika, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto předmětu se studenti seznámí s historií, vývojem a skladbou španělského lexika. Velký důraz bude kladen především na výpůjčky a vliv jiných jazyků na formování španělského lexika.

Osnova

1. Slovní zásoba předrománského původu. Lexikum keltského a baskického původu.2. Slovní zásoba původem z vulgární latiny. Archaizmy a neologizmy hispánské latiny.3. Slovní zásoba germánského původu.4. Vliv arabštiny na španělskou slovní zásobu.5. Raně kastilská slovní zásoba. Glosas Emilianenses a Silenses.6. Rozvoj španělského lexika ve 13. století. Alfonso X el Sabio.7. Středověká kastilština a další historické dialekty.8. Vývoj španělského lexika v pozdním středověku.9. Vývoj slovní zásoby v období Zlatého věku (Siglo de Oro). Výpůjčky z živých jazyků.10. Vývoj slovní zásoby v období Zlatého věku (Siglo de Oro). Výpůjčky z mrtvých jazyků.11. Vývoj slovní zásoby od 18. století až po současnost.12. Anglicismy v současné španělštině.13. Lexikální zvláštnosti španělské slovní zásoby v některých autonomních oblastech Španělska.

Literatura

ZAVADIL, B. Vývoj španělského jazyka II. Praha: Karolinum, 2004.LAPESA, R. Historia de la lengua española. 9 ed., 9 reimpr. Madrid: Gredos, 1997.CANO, R. (coord.) Historia de la lengua española. 2 ed., Barcelona: Ariel, 2005.MEDINA LÓPEZ, J. Historia de la lengua española I. Español medieval. 2 ed., Madrid: Arco/Libros, 2003.COLÓN, G. Para la historia del léxico español. Madrid: Arco/Libros, 2002.

Požadavky

SJIA007 Jazykový seminář II

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D.