Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné otázky kultury původních národů v hispanofonní oblasti (SJ0B777)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJ0B777 - Současné otázky kultury původních národů v hispanofonní oblasti, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz si klade za cíl seznámit studenty s vybranými tematickými okruhy, souvisejícími s kulturním dědictvím původního domorodého obyvatelstva, na něž navazují současné projevy zejména lidové kultury, a to nejen v Mexiku, ale také v dalších hispanofonních oblastech Severní Ameriky.Přednášky se proto soustředí na komplexní pohled na nejvýznamnější dějinné milníky ve vztahu k současné společenské a kulturní situaci v hispanoamerickém regionu. Pozornost bude věnována profilu jednotlivých zemí, včetně nástinu nejdůležitějších reálií. Kulturní rozmanitost současného hispanoamerického světa bude zasazena do širšího kontextu tak, aby jasněji vyniklo vzájemné prolínání kulturních vlivů i to, jak se projevily na místních tradicích a zvycích.

Osnova

1) Las raíces históricas de los pueblos indígenas de Mesoamérica.2) El legado cultural de las pueblos indígenas de Norteamérica hispanoablante.3) Los pueblos indígenas en la sociedad mayoritaria de hoy:Organización social (Vida cotidiana, Vida espiritual, mitología.Sabiduría ancestral, enseñanza tradicional.Rituales, tradiciones, costumbres, etc.)a) México I (Norte y Centro)b) México II (Sur)c) México III (Oriente)d) Guatemalae) Hondurasf) Nicaraguag) El Salvadorh) Costa Ricai) Panamá4) Evaluación

Literatura

Soukup, Václav (2011), Antropologie. Teoria člověka a kultury.,Portál, Praha,León-Portilla, Miguel (2007), Los pueblos indígenas de México. UNAM, México.Benítez, Fernando (1989): Los indios de México. Una antología.White, Leslie, (1975) The Concept of Cultural Systems: A Key to Understanding Tribes and Nations, Columbia University, New York.

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

Mgr. Athena Alchazidu, Ph.D.