Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin španělské lexikografie (SJ0B778)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJ0B778 - Vybrané kapitoly z dějin španělské lexikografie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit studenty s historickým vývojem španělské lexikografie, a to od jejího počátku až do 21. století, se zvláštním důrazem na některá klíčová díla a klíčová období. Jmenovitě se jedná o tzv. „humanistickou lexikografii“, tj. díla z období renesance, 18. a 19. století (akademická a mimoakademická lexikografie), a především pak na některé dílčí slovníky publikované ve 20. století.

Osnova

1. Zrod španělské lexikografie: Glosas Emilianenses a Glosas Silenses; středověká lexikografie.2. Elio Antonio de Nebrija: Diccionario latino-español (1492), Vocabulario español-latino (1495?).3. Bilingvní a plurilingvní slovníky 16. a 17. století.4. Zrod výkladových slovníků.5. Sebastián de Covarrubias: Tesoro de la lengua castellana o española.6. Esteban de Terreros y Pando: Diccionario castellano. Neakademická lexikografie 18. století.7. Zrod akademické lexikografie. Diccionario de autoridades.8. Edice akademického slovníku v průběhu 19. století.9. Neakademická lexikografie první poloviny 19. století.10. Neakademická lexikografie druhé poloviny 19. století.11. Edice akademického slovníku v průběhu 20. století.12. Neakademická lexikografie 20. století.13. Tendence ve španělské lexikografii na prahu 21. století.

Literatura

AHUMADA, I. (ed.) Cinco siglos de lexicografía del español. IV Seminario de Lexicografía Hispánica, Jaén, 17 al 19 de noviembre de 1999. Jaén: Universidad de Jaén, 2000.AZORÍN FERNÁNDEZ, D. Los diccionarios del español en su perspectiva histórica. Alicante: Universidad de Alicante, 2001.ALVAR EZQUERRA, M. De antiguos y nuevos diccionarios del español. Madrid: Arco/Libros, 2002.

Požadavky

SJ0B760 Úvod do španělské lexikografie

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D.