Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do kultury Latinské Ameriky (SJI2A014X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJI2A014X - Úvod do kultury Latinské Ameriky, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přehled událostí v zámořských koloniích, především v nejvýznamnjších zemích Latinské Ameriky,tak jak se odrazily v literatue vznikající v Novém svt. Studované období sahá od objevení Ameriky (1492) po období prvních bojů za nezávislost na počátku 19. století. Výklad se soustředí na klíčové vývojové momenty: dobytí Mexika, dobytí Peru, upevnění koloniální moci (konec 16. století), období baroka a první emancipační snahy. Přednáška je doplněna výkladem reprezentativních textů (kroniky o dobývání, hrdinská epika s americkými náměty, poezie psaná na zakázku, barokní lyrika, první pokusy o románový tvar).1. Student se má orientovat v historických událostech daného období a pochopit jejich souvislosti.2. Má se seznámit s nejdůležitějšími lit. díly, která v Novém světě vznikla v průběhu 16., 17., a 18. století.3. Na základě četby šp. psaných lit. i odbrných textů si má student osvojit schopnost samostatně studovat šp. psané texty.

Osnova

1. Objevení Ameriky, dobytí Mexika, geopolitické příčiny a důsledky2. Vznik Nového Španělska3. Literatura Nového Španělska, kroniky o dobývání4. Dobytí Peru5. Vznik místokrálovství Peru6. Literatura v Peru v 16. stol., kronikáři, epická poezie7. Nové Španělsko: poezie lyrická, epická a deskriptivní8. Mexické literární baroko9. Literatura období přechodu mezi koloniálním systémem a nezávislostí (počátek 19. stol.)

Literatura

Luis Íńigo Madrigal (coord.), Historia de la literatura hispanoamericana, tomos I, II. Madrid, Cátedra 1982, 1987.Giuseppe Bellini, Historia de la literatura hispanoamericana. Madrid, Editorial Castalia 1986.Housková, Anna. Slovník spisovatelů Latinské Ameriky : Argentina, Bolívie, Brazílie, Dominikánská republika, Ekvádor, Guatemala, Haiti, Honduras, Chile, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Mexiko, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Portoriko, Salvador, Surinam, UJosé Miguel Oviedo, Historia de la literatura hispanoamericana I, II. Madrid, Alianza Editorial 1995, 1997.

Požadavky

SJI1A009X Úvod do děj. hisp.zemí II Úvod do dějin a kultury hispanofonních zemí I, II

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

Mgr. Daniel Vázquez Touriňo, Ph.D.Mgr. Jan Darebný