Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dějin a kultury hispanofonních zemí I (SJIA005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJIA005 - Úvod do dějin a kultury hispanofonních zemí I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška je zaměřena na přehled důležitých historických událostí na Pyrenejském poloostrově od nejstaršího období do konce 15. století. Doplňkově jsou použity vybrané texty a dokumentační materiál z původních španělských odborných publikací, jakož i ukázky z literárních děl, jejichž námětem jsou reálné události a významné historické postavy ze španělských dějin.Cílem kurzu je zprostředkovat souvislý výklad o historickém vývoji na území Pyrenejského poloostrova, který je chápán jakožto nezbytný a základní rámec ke studiu literatury. Dalším cílem je identifikace a osvětlení základních problémových okruhů, které mají svůj význam z hlediska studia historie, literatury i umění.Student by měl být schopen definovat základní pojmy provázející určitý dobový kontext a měl by umět propojovat otázky historického vývoje s problematikou týkající se umění a literatury. Student by měl dokázat zařadit nejen konkrétní historické osobnosti, ale také významné představitele uměleckého a literárního dění do příslušného kontextu a náležitě okomentovat jejich pozici.

Osnova

Přednáška podává základní faktografii a nástin hlavních dějinných událostí na Pyrenejském poloostrově od pravěku do konce 15. stol. Přednáška je členěna chronologicky podle významných historických období:1.Prehistorie; 2. Kolonizace - nejvýznamnější civilizace; 3.počátky historie Ibérie 4.vláda Římanů 5. Visigótské království; 6. ovládnutí poloostrova muslimy; 7. Al-Andalus 8.Soužití tří kultur. 9. Vítězství křesťanů a konec muslimského panství.

Literatura

povinná literaturaBARTOŠ, Lubomír. Úvod do dějin a kultury Španělska. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1961. 160 s. infoUBIETO ARTETA, Antonio. Dějiny Španělska. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1999. 911 s. ISBN 80-7106-117-4. infodoporučená literaturakolektiv autorů. Biblioteca iberoamericana.Ediciones ANAYA,1988, 99 svazků. ISBN 84- 207-2953-1.Blanco Freijeiro, Antonio. Historia de Espańa. Madrid, Historia 16, 1986. 1309 s. ISBN 84- 7679-179-8.Suárez Fernández, Luis. Historia de Espańa. Edad Media. Madrid, Gredos, 1978. 729 s. ISBN 84- 249-3134-3

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

Mgr. Athena Alchazidu, Ph.D.Mgr. Bc. Martina Kotoučová