Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Normativní gramatika III (SJIA021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJIA021 - Normativní gramatika III, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu Normativní gramatika III je zprostředkovat souvislý výklad o základních problémech španělské syntaxe. Student by měl být schopen definovat základní pojmy v rámci této lingvistické disciplíny a při analýze konkrétních textů a cvičení tyto pojmy aplikovat a vyvozovat z pozorovaných jevů patřičné závěry.Na konci tohoto kurzu bude student schopen odvodit a vysvětlit zákonitosti základních synt.) jevů a označit odchylky od normy. Svá pozorování bude schopen patřičně argumentačně odůvodnit a eventuálně navrhnout řešení v souladu s normou.

Osnova

Zahrnuje přednášku a seminář. Obsahem výuky je španělská syntax (druhy vět, větné členy, souvětí), slovosled aj.Přednáška se opírá o skripta Sintaxis de la lengua espaňola (z r.1994). Cílem přednášky je zprostředkovat posluchačům základní znalost španělské syntaxe.Práce v semináři vychází z rozboru úryvků z literárních a publicistických textů, na nichž se dokumentují jevy probírané v přednášce.

Literatura

doporučená literaturaZavadil, B. a Čermák P. (2008): Sintaxis del español actual, Karolinum, Praha.neurčenoGómez Torrego, L. (1990): Teoría y práctica de la sintaxis, Editorial Alhambra, MadridBenito Mozas, A. (2004): Ejercicios de sintaxis, EDAF, MadridGómez Torrego, L. (2004): Análisis sintáctico, SM, MadridLópez Quero, S. (2001): Descripción gramatical del espańol, Port Royal, GranadaSPITZOVÁ, Eva. Sintaxis de la lengua espaňola. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1994. 144 s. ISBN 80-210-0847-4. info

Požadavky

SJIA010 Normativní gramatika I && SJIA016 Normativní gramatika II Normativní gramatika I, II

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Stehlík, Ph.D.