Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Španělská literatura III (SJIA023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJIA023 - Španělská literatura III, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs navazuje na Úvod do kultury Latinské Ameriky. Soustředí se na vývoj hispanoamerické literatury od počátků období nezávislosti (20. léta 19. století) po 70. léta 19.století se zřetelem na utváření jednotlivých národních literatur(argentinská, kolumbijská, mexická, atd.) Vývoj je sledován na reprezentativních autorech studovaného období (Esteban Echeverría, José Mármol, Lucio Mansilla, Domingo F. Sarmiento, José Hernández, Cirilo Villaverde, Jorge Isaacs). Předcházející školení posluchačů dovoluje použít při výkladu komparativní postupy, které názorně postihují dynamiku vývoje LA literatury, všude tam, kde je třeba upozornit na její shody a odlišnosti s vývojem literatury španělské nebo obecněji evropské, ukázat její počáteční odvozenost a postupnou emancipaci. Seminární část je věnována komentáři vybraných textů. Vyučovací jazyk španělština.Cíle kurzu:1. Student se má orientovat v literární produkci daného období.2. Má pochopit vývojové tendence špa. psané americké literatury a proces vytváření jednotlivých národních literaur.3. Má se seznámit se základními souvislostmi mezi americkou šp. psanou literaturou a některými evropskými literaturami.

Osnova

1. Počátky boje za nezávislost.2. Emancipace jednotlivých latinskoamerických zemí.3. Romantismus a jeho hlavní představitelé v Latinské Americe.4. Vznik hispanoamerickeho eseje.4. Sentimentàlni roman.5. Historicky roman.6. Gaucovska literatura

Literatura

IMBERT, Enrique Anderson. Dějiny literatur Španělské Ameriky (Obsaž.) : Dějiny literatur Latinské Ameriky. infoHOUSKOVÁ, Anna. Imaginace Hispánské Ameriky :hispanoamerická kulturní identita v esejích a v románech. Vyd. 1. Praha: Torst, 1998. 205 s. ISBN 80-7215-069-3. infoHODOUŠEK, Eduard. Slovník spisovatelů Latinské Ameriky :Argentina, Bolívie, Brazílie, Dominikánská republika, Ekvádor, Guatemala, Haiti, Honduras, Chile, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Mexiko, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Portoriko, Salvador, Surinam, Uruguay, v. 1. vyd. Praha: Libri, 1996. 588 s. ISBN 80-85983-10-9. infoJean Franco, Historia de la literatura hispanoamericana. Barcelona, Ariel 1975.

Požadavky

SJIA012 Španělská literatura I && SJIA018 Španělská literatura II Španělská literatura I, II

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.