Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktické a technické aspekty překladu a tlumočení (SJPRA004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJPRA004 - Praktické a technické aspekty překladu a tlumočení, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz si klade za cíl seznámit studenty s běžnými problémy v překladatelské a tlumočnické praxi a se způsobem jejich adekvátního řešení. Představeny budou jak tradiční metody, tak nejnovější postupy. Výuku zajistí kmenoví vyučující spolu s odborníky z praxe.

Osnova

Kurz je rozdělen do dvou samostatných celků.1. Praktické aspekty překladu. Modelové řešení problematických či jinak náročných textů.2. Praktické aspekty tlumočení. Studenti budou seznámeni se zásadami konsekutivního tlumočení a v rámci cvičení získají základy praktické průpravy (simulace modelových situací tlumočení na předem oznámená i na neznámá témata).

Literatura

Robinson, Douglas. Becoming a translator :an accelerated course. London: Routledge, 1997Nenadál, Libor. Grafické uživatelské rozhraní pro práci s překladovými a výkladovými slovníky. Brno, FI MU, 2003Sinclair, John. Corpus, concordance, collocation. Oxford, Oxford University Press, 1991.Bowker, Lynne, Working with speciialized language :a practical guide to using corpora. London, Routledge, 2002

Požadavky

Předpokladem pro úspěšné zakončení předmětu je absolvování intenzivního přípravného týdne před začátkem řádné výuky. Účast ve výuce je povinná, není přípustné alternativní ukončení předmětu.

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

Mgr. Athena Alchazidu, Ph.D.Mgr. Monika Strmisková, Ph.D.Mgr. David Utrera Domínguez