Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Redakční praxe (SJPRB011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SJPRB011 - Redakční praxe, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty s jednotlivými fázemi procesu redakční práce a redakce textu. Proto se v průběhu semestru studenti na konkrétních ukázkách seznámí s možnými postupy práce a budou vedeni k tomu, aby si sami dokázali zvolit vhodnou metodologii.

Osnova

V úvodu semestru studenti obdrží základní korpus textů, s nimiž se důkladně obeznámí, aby s nimi mohli průběžně dále pracovat.1. Úvod do problematiky redakční praxe.2. Editorské práce.3. Korektury textů.

Literatura

Sgall, Petr - Panevová, Jarmila. Jak psát a jak nepsat česky. Praha, Karolinum, 2004.HAVRÁNEK, Bohuslav a Alois JEDLIČKA. Stručná mluvnice česká. Vyd. 26., ve Fortuně 2. Praha: Fortuna, 1998.DOLEJŠÍ, Pavel. Základní pravopisné jevy a pravopisná pravidla s podrobným výkladem českého pravopisu :a navíc 240 pravopisných cvičení a diktátů zaměřených na psaní i/í a y/ý po souhláskách tvrdých, měkkých a obojetných (s klíčem). 3., rozš. a upr. vyd.Bečka, J.V. Jak psát dobře a správně. Praha, Vydavatelství a nakladatelství Novinář, 1974BRABCOVÁ, Radoslava. Novinky z pravopisu a tvarosloví. 2. dopl. vyd. Dobřichovice: Kava-Pech, 2000.

Požadavky

SJPRA002 Odborný překlad. seminář I && SJPRA001 Analýza textu a diskurzu

Garant

doc. PhDr. Eva Lukavská, CSc.

Vyučující

PhDr. Jan Seidl, Ph.D.