Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší slovenská literatura (SKA111)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKA111 - Starší slovenská literatura, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Slovenská literatúra vymedzená pojmom staršia zahŕňa jazykovú, filozofickú, konfesijnú a etnickú pluralitu odrážajúcu sa v textoch, ktoré v liteárnohistorickom priereze znamenajú formovanie národnej literatúry. Zmyslom štúdia tohto obdobia je jednak regonštrukcia jazyka, písma, písomností, ale aj ďalších „faktorov“ európskej kultúry, ktoré vplývali na formovanie etnika a jeho kultúrneho vedomia. Významné je genologické členenie textov tohto obdobia a profilovanie národného na pozadí európskeho v dobovom chápaní pojmu a jeho obsahu.

Osnova

Předmět pokrývá počátky slovenské literatury, kdy byla součástí multietnických a multikulturních států (velkomoravské říše, Rakouska, Rakouska Uherska) až po klasicismus a osvícenství, kdy vstupuje do nové moderní, novodobé fáze nové slovenské literatury (literatury 19. století). Přednáška a seminář mají seznámit studenty se staršími vývojovými fázemi slovenské literatury a naučit se v nich na základě textů orientovat. Na počátku stojí texty společné pro celý slovenský areál a speciálně pro západní Slovany založené na byzantské misi Konstantina a Metoděje. Nositeli slovenské literární identity za raného středověku i později v rámci uherského státu byly církevní řády. Nejstarší slovenská literární památka - středověká legenda O sv. Svoradu a sv. Benediktovi vznikla v 11. století z pera latinsky píšícího biskupa polského původu Maura. Fragmenty slovenské literatury najdeme také ve vrcholném středověku (Ján z Turca, hymnus Vítaj, milý Spasiteľu, 14. stol.). Předmět pokrývá také období humanismu a renesance a hlavně dříve potlačované barokní období (Jiří Třanovský, Daniel Krman, zpěvník Cantus catholici, Hugolín Gavlovič, Ján Simonides). Následnou etapou starší vývojové fáze slovenské literatury je období osvícenství a klasicismu za vlády Marie Terezie a jeho vyvrcholením preromantismus a biedermeier, jimiž starší slovenská literatura vstupuje do období novodobého.

Literatura

Minárik, J.: Renesančná a humanistická literatúra svetová, česká, slovenská,. Bratislava 1985.Kol. autorů: Dejiny slovenskej literatúry I.- III. Bratislava: VEDA, 1956 – 1984.Minárik, J.: Stredoveká literatúra svetová, česká, slovenská. Bratislava 1977.Slovník slovenských spisovatelů (red. V. Mikula). LIBRI, Praha 1999.Čúzy, L. a kol.: Panoráma slovenskej literatúry I. – III. 1998 – 2005.Mikula, V.: Od baroka k postmoderne. Levice 1997.Minárik, J.: Baroková literatúra svetová, česká, slovenská. Bratislava 1984.Minárik, J.: Dejiny slovenskej literatúry 1 (800-1780). Bratislava 1985.Mišianik, J. - Minárik, J. - Melicherčík, A. - Michalcová, M.: Dejiny staršej slovenskej literatúry. Bratislava 1958.Žemberová, V. a kol.: Rukoväť literatúry. Bratislava – Košice: SPN-Petzolt, 1984.Kopecký, M.: Starší slovenská literatura. Přehled vývoje a výbor textů. Brno 1985 (2. vyd. Ústav slavistiky Brno 1996).Píšút, M. a kol.: Dejiny slovenskej literatúry. Bratislava: Obzor, 1985.

Garant

prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc.

Vyučující

doc. PhDr. PaedDr. Anna Zelenková, Ph.D.doc. PhDr. PaedDr. Anna Zelenková, Ph.D.