Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a sémantika slovenštiny (SKA210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKA210 - Lexikologie a sémantika slovenštiny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz sa zameriava na vymedzenie lexikálnej roviny v sústave jazykových rovín, problematiku slova ako jazykového znaku, jeho arbitrárnosti a motivovanosti s koncentráciou na slovotvorne motivované slová a tvorenie slov, otázku rozličných prístupov k lexikálnej sémantike, paradigmatické vzťahy v slovnej zásobe, diferenciáciu slovnej zásoby z rozličných hľadísk, synchrónnu dynamiku slovnej zásoby slovenčiny a základné otázky lexikografie. Súčasťou kurzu je porovnávací pohľad na slovnú zásobu slovenčiny a češtiny a ich vzájomné historické aj súčasné vzťahy.

Osnova

1. Sústava termínov zo systémovej a kognitívnej lexikologie2. Paradigmatická lexikológia3. Kombinatorická lexikológia4. Terminológia5. Teória vlastného mena6. Teoretická lexikografia7. Sociolingvistické aspekty lexikológie

Literatura

Buzássyová, K.: Aspekty kontaktov slovenčiny a češtiny. In: Sociolingvistické aspekty výskumu súčasnej slovenčiny. Sociolinguistica Slovaca 1. Bratislava, 1995.Horecký, J.: Slovenská lexikológia. 1. Tvorenie slov. Bratislava, 1971.Budovičová, V.: Z konfrontačnej lexikológie príbuzných jazykov lexikálne paralely v slovenčine, ruštine a češtine. In: Slavica Pragensia. XXX. Praha, 1989.Dolník, J.: Lexikálna sémantika. Bratislava,1990.Dolník, J.: Súčasný slovenský jazyk. Lexikológia. Seminárne cvičenia. Bratislava,1990.Furdík, J.: Slovotvorná motivácia a jej jazykové funkcie. Levoča, 1993.Mlacek, J.: Sovenská frazeológia. Bratislava, 1977, 1984.Ondrus, P. Horecký, J. Furdík, J.: Súčasný slovenský spisovný jazyk. Lexikológia. Bratislava, 1980.Horecký, J. Buzássyová, K. Bosák. J. a kol.: Dynamika slovnej zásoby súčasnej slovenčiny. Bratislava, 1989.

Požadavky

SKA202 Norm. mluv. II (morfologie)

Garant

prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc.

Vyučující

Mgr. Alena Bohunická, PhD.Mgr. Katarína Muziková, Ph.D.Mgr. Alena Bohunická, PhD.Mgr. Roman Madecki, Ph.D.Mgr. Katarína Muziková, Ph.D.