Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax současné slovenštiny (SKA301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKA301 - Syntax současné slovenštiny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz sa v rámci predstavenia gramatického systému slovenčiny zameriava na jej syntaktický systém, pričom sa postupuje od vzťahu syntaxe k ostatným jazykovým rovinám cez syntagmatiku, výklad o vete a výpovedi a jej hierarchizácii, o vetných členoch a o súvetí k textovej syntaxi. Kurz obsahuje porovnávací pohľad na slovenskú a českú syntax v rovine jazykového systému aj syntaktickej teórie.

Osnova

1. Syntaktický systém slovenčiny2. Syntaktický podsystém v systéme jazykových rovín3. Základné syntaktické konštrukcie4. Vzťah textovej a vetnej syntaxe5. Gramatická, sémantická a modálna štruktúra vetných konštrukcií6. Vetné členy7. Aktuálne členenie výpovede

Literatura

Bajzíková, E.: Slovenský jazyk Textová syntax. Bratislava,1995.Mistrík, J.: Slovosled a vetosled vslovenčine. Bratislava, 1966.Nižníková, J. Sokolová, M. a kol.: Valenčný slovník slovenských slovies. Prešov, 1998.Pauliny, E.: Slovenská gramatika. Bratislava, 1981.Darovec, M.: Z konfrontačnej syntaxe slovensko-českej. In: Studia Academica Slovaca. 14. Bratislava, 1985.Kačala, J.: Slovenská syntax v konfrontačnom aspekte. In: Studia Academica Slovaca.. 16. Bratislava, 1987.Nižníková, J. Sokolová, M. a kol.: Valenčný slovník slovenských slovies. Prešov, 1998.Kačala, J.: Syntaktický systém jazyka. Pezinok, 1998.Pauliny, E. Ružička, J. Štolc, J.: Slovenská gramatika. 5. vyd. Bratislava, 1968.Ondrejovič, S.: Medzi slovesom a vetou. Bratislava, 1989.Oravec, J. Bajzíková, E.: Súčasný slovenský jazyk. Syntax. Bratislava, 1984, 1986.Nižníková, J.: Zo slovenskej skladby (Zložená menná skupina. Komunikačné typy viet). Prešov, 1994.

Požadavky

SKA210 Lexikologie a sémantika

Garant

Mgr. Roman Madecki, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena Bohunická, PhD.Mgr. Katarína Muziková, Ph.D.Mgr. Alena Bohunická, PhD.Mgr. Katarína Muziková, Ph.D.