Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vztahy české a slovenské literatury (SKA312)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKA312 - Vztahy české a slovenské literatury, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je věnovaný komparativnímu výkladu česko-slovenského kulturního a literárního areálu v jeho historické složitosti a rozporuplnosti na pozadí středoevropského, slovansko-neslovanského kontextu. Důraz bude dán na bilingvně a biliterárně zaměřené autory a díla, která zásadním způsobem ovlivnila české a slovenské písemnictví. Pochopení jednotlivých funkcí realizovaných ve vzájemných vztazích povede k intenzivnějšímu uvědomění si tohoto procesu jako hodnotově souhlasného i odmítajícího dialogu, který odráží národnostní a státotvorní formování obou blízkých, avšak nikoli identických literatur a etnik.

Literatura

- zborníky z periodických česko-slovenských konferencií, usp. Ústavom slavistiky FF MU v Brne (1998-2008)- Kontext české a slovenské literatury. Antologie českých a slovenských textů 1830-1989. Usp. L. Patera, R. Chmel. Praha, Univerzita Karlova 1997.- Comparative Cultural Studies in Central Europe. Eds. I. Pospíšil, M. Moser. Brno, Ústav slavistiky FF MU 2004ROSENBAUM, Karol. Vzťahy slovenskej a českej literatúry 19. a 20. storočia :koncepcie a riešenia. Bratislava: Obzor, 1989. ISBN 80-215-0022-0. info

Požadavky

SKA111 Starší slov. lit.

Garant

prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc.

Vyučující

doc. PhDr. PaedDr. Anna Zelenková, Ph.D.doc. PhDr. PaedDr. Anna Zelenková, Ph.D.