Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané oblasti moderní skandinávské společnosti III (SKANSI_38)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKANSI_38 - Vybrané oblasti moderní skandinávské společnosti III, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základním smyslem předmětu je seznámit studenty s náplní činnosti nejvýznamnějších orgánů a institucí, které hrají významnou roli v každodenním životě běžného Skandinávce. V této souvislosti bude předmět zaměřen na Severskou radu coby vrcholný orgán vzájemné severské spolupráce, institut ombudsmana se zdůrazněním švédského modelu jakožto jeho kolébky, dále bude ve stručnosti rozebrána švédská ústava s přihlédnutím k profilaci posluchačů.

Osnova

1. Základní ideové faktory vedoucí k vytvoření Severské rady2. Vstup Severské rady na mezinárodní scénu3. Činnost Severské rady a její dopad na život běžného Seveřana4. Ombudsman – historie5. Systém ombudsmanů ve Švédsku a ve Skandinávii6. Srovnání českého a švédského modelu ombudsmana7. Základní informace ke Švédské ústavě a hodnotám, které chrání.

Literatura

FIALA, Petr a Markéta PITROVÁ . Evropská referenda. 1. vyd. Brno: CDK, 2005. 311 s. 171. ISBN 80-7325-051-9. info

Garant

Mgr. Agneta Ch. Alarka Kempe

Vyučující

Mgr. Eva Karin Maria Ch. AlmMgr. Agneta Ch. Alarka KempeJUDr. Jaroslav Knot, Ph.D.