Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie Skandinavie (internetový kurz) (SKANSIII15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKANSIII15 - Historie Skandinavie (internetový kurz), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
test Historie Skandinávie Neznámý 11.11.2018 21:25 3

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je, aby studenti po jeho absolvování byli schopni prokázat základní znalosti o historických souvislostech z pohledu skandinávských zemí od pravěku až po současnost.

Osnova

1. Historie Dánska:* Prehistorické Dánsko* Vikinské období v Dánsku* Formování státu dánského* Valdemar Atterdag, Markéta I. a Kalmarská unie* Reformace a boje se Švédskem* Napoleonské války* Novější dějiny Dánska* Dánsko dnes2. Historie Norska* Prehistorické Norsko* Vikinské období* Upevnění královské moci* Norsko a unie s Dánskem* Norsko a unie se Švédskem* Nejnovější dějiny Norska3. Historie Islandu* Objevení a osidlování Islandu* Islandské temné období a Kalmarská unie* Období reformace a dlouhá nadvláda Dánska* Island v období válek a jeho samostatnost* Island dnes4. Historie Švédska* Prehistorické Švédsko* Švédští Vikingové* Formování státu švédského and christianizace* Švédsko a období před Kalmarskou unií* Zánik Kalmarské unie* Rod Vasovců na královském trůnu* Stormaktstiden - Velmocenské období* Frihetstiden* Gustaviánské období* Švédsko-norská unie* Světové války a poválečné období* Novodobé Švédské království5. Historie Finska* Prehistorické Finsko* Vikingové ve Finsku* Kalmarská unie a doba Vasovců* 17. a 18. století* Finské velkoknížectví* Meziválečné období a druhá světová válka* Finsko po válce a dnes

Garant

Mgr. Agneta Ch. Alarka Kempe

Vyučující

Mgr. Agneta Ch. Alarka KempeMgr. Ľudmila RozporkováMgr. et Mgr. Eliška Straková