Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový seminář II (SKANSIV12)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKANSIV12 - Jazykový seminář II, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz poskytne účastníkům rozšířený náhled do jazykových otázek a prohloubí jejich schopnosti v písemné prezentaci. Kurz má zvýšit povědomí o požadavcích, které stanovují různé jazykové instituce, vytvořit jazykovými nástroji a poskytnout přehled literatury zabývající se různými aspekty jazykové komunikace. Důraz je kladen na různá cvičení ústní i písemné prezentace, mimo jiné psaní rapportu, referátu, argumentace, popularizace odborných textů apod.. Kurz také zdůrazňuje význam jazykových úprav s ohledem na dosažení větší jasnosti, jednoduchosti a přehlednosti.

Osnova

Spisovný jazyk a jazyková kultura ve Švédsku; regulace jazyka ainstituce, hlavně Språkrådet (Jazyková rada)Základní znaky ústní a písemné komunikace v různém kontextuSpojitost mezi uspořádáním společnosti, sociální situací jednotlivce apodobou jazykové komunikaceVliv vývoje společnosti na jazykovou situaci a jazykovou politiku v krajině,praktické a společenské následky komunikačních problémů různého druhuAktuální jazykovo-politické iniciativy a rozhodnutí ve ŠvédskuÚstní a písemné prezentace na jazykovědná, literární a společenská témata

Literatura

• Gunnartz, Kristoffer: Prata som folk, Einstein: Att berätta begripligt om vetenskap. Norstedts 2010 (ISBN: 9789113025889)• Bolander, Maria: Funktionell svensk grammatik. Stockholm 2005 (ISBN: 9789147052325)• Svenska Språknämnden: Språkriktighetsboken. Norstedts Akademiska Förlag 2005 (ISBN: 9789172273818)

Garant

Mgr. Agneta Ch. Alarka Kempe

Vyučující

Mgr. Agneta Ch. Alarka Kempe