Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární seminář I (SKANSIV27)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SKANSIV27 - Literární seminář I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Literární seminář je série tří na sebe navazujících předmětů, jejichž cílem je seznámit studenty se základy literární teorie a analýzy. Každé pokračování předmětu je zaměřené na jednu ze tří základních výrazových forem krásné literatury: poezii, prózu a drama. Důraz je kladen na samostatnou práci studentů, jejichž úlohou je prostřednictvím referátů, prezentací a diskuzních příspěvků obeznámit své spolužáky se svou analýzou klasických kanonických i novějších děl švédské literatury. Součástí osnovy jsou také formální vlastnosti, útvary a žánrové variace zmíněných literárních forem.Literární seminář I: PoezieLiterární seminář I je v pořadí prvním v sérii předmětů zaměřených na literární teorii a analýzu. Studenti se v něm seznámí s různými přístupy ke studiu literatury a specifickými vlastnostmi poezie různých žánrů. Získané poznatky pak uplatní při analýze lyrických textů dle vlastního výběru.Získané teoretické vědomosti studenti uplatní při práci s různými formami lyrického, epického a dramatického textu.

Osnova

Literární druhy a žánry v jednotlivých skandinávských literaturách.Román a novela. August Strindberg - Švédsko, Karin Blixenová - Dánsko,Román a novela Sigurd Hoel – Norsko, Halldor Laxness - Island.Román jako dokument: Per Olov EnquistLyrika a její představitelé: Karin Boye – Švédsko, Tarjei Vesaas – Norsko.Švédská lyrika a evropskýmodernismus: Gunnar EkelöfLyrika a dramatické útvary: Lars Noréen – Švédsko.Lyrika a dramatické útvary – Jon Fosse – Norsko.

Literatura

Wolf, Lars. Till dig en blå tussilago: att läsa och skriva lyrik i skolan. Studentlitteratur, Lund 2004. (ISBN: 9789144034294)• Wolf, Lars. Prova poesi. Studentlitteratur, Lund 2009. (ISBN:9789162292911)Wolf, Lars. ... och en fräck förgätmigej - mer om att läsa och skriva poesi i skolan. Studentlitteratur, Lund 2003. (ISBN: 9789144031224)

Garant

Mgr. Agneta Ch. Alarka Kempe

Vyučující

Mgr. Agneta Ch. Alarka Kempe