Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovinská literatura I (SLA204)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SLA204 - Slovinská literatura I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat přehled o vývoji slovinské literatury od počátků slovanského písemnictví do konce 18. století. Charakteristika dominantních uměleckých směrů, žánrů, tendencí a tvůrčích postupů vychází z kontextuální analýzy nejvýznamnějších děl slovinské literatury středověku, renesance, baroka a osvícenství. Slovinské literární dějiny jsou zasazeny do domácích i evropských historicko-kulturních souvislostí. Seminář je založen na intenzivní domácí četbě a práci s příslušnými texty. Student se seznámí s několika etapami vývoje slovinské literatury a prohloubí své dovednosti analýzy a interpretace literárního textu. Absolventi kurzu budou disponovat základním přehledem o starší slovinské literatuře, tak aby byli schopni vysvětlit její zákonitosti a interpretovat klíčová literární díla.

Osnova

1. Rozdělení starší slovinské literatury na základě žánrovém. Historické a kulturní faktory působící ve slovinském prostoru.2. Nejstarší rukopisy: Brižinski spomeniki (Frisinské zlomky/památky), Rateški rokopis, Stiški rokopis.3. Slovenská lidová slovesnost.4. Reformace a protireformace.5. Hlavní osobnosti v období reformace.6. Baroko ve slovinských zemích. Rozvoj prózy.7. Žánrová stratifikace: rozvoj poezie a dramatu.8. Kulturní a historické předpoklady slovinského osvícenství.9. Anton Tomaž Linhart.10. Tvorba Valentina Vodnika a preromantické prvky v jeho poezii.11. Historiografie v období osvícenství. Závěrečné shrnutí.

Literatura

POGAČNIK, Jože. Slovenska književnost. 1. izd. Ljubljana: DZS, 1998. 399 s. ISBN 8634119343. infoKUDĚLKA, Viktor. Slovinská literatura 1., Od počátků literární kultury až do roku 1918. 1.vyd. Brno: Univerzita J. E. Purkyně, 1974, 166 s.POGAČNIK, Jože a Franc ZADRAVEC. Zgodovina slovenskega slovstva. Maribor: Obzorja, 1973. infoObdobja: 16. stoletje v slovenskem jeziku, književnosti in kulturi, (red. Breda Pogorelec, Jože Koruza), Ljubljana: Komisija za slovenščino kot tuji jezik, Filozofska fakulteta, 1986KUDĚLKA, Viktor. Slovník slovinských spisovatelů : s nástinem hlavních vývojových etap slovinské literatury. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967. infoDOROVSKÝ, Ivan . Slovník balkánských spisovatelů. Albánská, bosensko-hercegovská, bulharská, chorvatská, makedonská, slovinská, srbská a černohorská literatura. 1. vyd. Praha: LIBRI, 2001. 683 s. Slovníky spisovatelů. ISBN 80-7277-006-3. info

Požadavky

Předpokládá se znalost základních literárněvědných pojmů (na úrovni kurzu Úvod do studia literární vědy apod.).

Garant

Mgr. Pavel Krejčí, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Michal Przybylski