Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klíčové události moderních dějin Ukrajiny (UJ_59)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UJ_59 - Klíčové události moderních dějin Ukrajiny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty s důležitými osobnostmi a událostmi, které utvářely dějiny Ukrajiny ve 20. století. Každá z popisovaných událostí přitom bude vylíčena komplexně, tj. v mezinárodních souvislostech. Zvláštní pozornost bude věnována zejména případům, v nichž se vzájemně prolínají ukrajinské a české dějiny, případně dějiny jiných slovanských národů.

Osnova

1.Počátky moderní ukrajinské státnosti (události let 1917 až 1921)2.Vývoj ve 20. letech 20. století (proces tzv. ukrajinizace)3.Ukrajinská emigrace a diaspory ve světě4.Hladomor v letech 1932 - 335.Reflexe hladomoru 1932 - 33 v meziválečném Československu i ve světě6.Ukrajinský nacionalismus: Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a Ukrajinská povstalecká armáda (UPA)7.Ukrajina během 2. světové války8.Činnost tzv. banderovců v poválečných letech na území SSSR, Polska a Československa9.Černobylská havárie a její důsledky10.Rozpad Sovětského svazu a nezávislost Ukrajiny

Literatura

1. Bedryk – Bilan, Ch., Hnatjuk, M. a kol.: 100 najvidomišych Ukrajinciv. Orfej, Kyjiv 2005.2. Bočkovskyj, Olherd Ippolit: Hlad na Ukrajině. Ukrajinský akční výbor, Praha 1933.

Garant

PhDr. Petr Kalina, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Aleš Ziegler