Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a lexikografie (UJA303)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UJA303 - Lexikologie a lexikografie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška se zaměřuje zejména na základní lexikologické, lexikografické a slovotvorné pojmy a termíny, slovo jako jednotka slovní zásoby, slovní zásoba jako systém a vztahy, vrstvy slov ve slovní zásobě. Seznamuje studenty s různými typy slovníků (výkladové x překladové, onomaziologické x sémaziologické, specializované na určitou část slovní zásoby - slang, frazeologie aj.).Jednotlivá témata seminářů se týkají frekvence slovní zásoby s přihlédnutím k pravopisným, lexikálním a stylovým variantám, odlišení homonymie od polysémie, zařazení nové slovní zásoby, výběru typických příkladů, práce se synonymy, antonymy, vyčlenění ustálených víceslovných terminologických a frazeologických jednotek, zpracování nespisovné slovní zásoby aj. Soustřeďuje se taktéž na způsoby obohacování a aktuální změny ve slovní zásobě. Práce se základními slovníkovými příručkami. Přihlíží se také ke shodám a rozdílům mezi ukrajinštinou a ruštinou v porovnání s češtinou.

Osnova

1. Ukrajinská lexikografie. Typy slovníků v ukrajinštině a jejich charakteristika.2. Typologické rysy ukrajinštiny v rovině lexikální.3. Lexikologie, nauka o lexikální rovině jazykového systému; základní pojmy.4. Lexikální sémantika; složky lexikálního významu, základní pojmy.5. Homonymie a polysémie (odlišení homonymie od polysémie).6. Synonyma z hlediska lexikologického; jejich typy.7. Antonyma a lexikální negace.8. Paronymie; lexikální jednotky formálně shodné nebo podobné, ale významově nebo stylově odlišné (srovnání ukrajinšina x čeština).9. Terminologie a intelektualizace spisovného jazyka.10. Frazeologie a idiomatika.11. Internacionalizace ve slovní zásobě ukrajinštiny.12. Slovní zásoba jako souhrn lexikálních prostředků; její funkce, rozsah a vývoj. Vztah centra a periferie ve slovní zásobě ukrajinštiny.13. Neologie. Vývojové tendence v současné slovní zásobě ukrajinštiny.

Literatura

Pljušč, M.Ja.: Sučasna ukrajinska literaturna mova. Kyjiv 1994.Pljušč, M.Ja.: Sučasna ukrajinska literaturna mova. Zbirnyk vprav.Kyjiv1995.Ponomariv, O.D.: Sučasna ukrajinska literaturna mova. Kyjiv 1997.

Garant

doc. PhDr. Jiří Gazda, CSc.

Vyučující

PhDr. Taťána Juříčková, Ph.D.PhDr. Taťána Juříčková, Ph.D.