Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reprezentace šlechty - kultura a umění ve střední Evropě 18. stol. (US_133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu US_133 - Reprezentace šlechty - kultura a umění ve střední Evropě 18. stol., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výběrová přednáška seznamuje studenty s mody reprezentace evropské aristokracie 18.století, propojuje publikované poznatky charakterizující centra politiky a umění(Paříž, Řím, Petrohrad, Vídeň...) s dosud nepublikovanými archivními průzkumy,týkající se lokálních dějin - šlechtických sídel v českých zemích. Student poabsolvování kurzu získá základní orientaci v literatuře k tématu a přehled možnostínových archivních zjištění, využitelných pro zvolení tématu a vypracování bakalářskéa magisterské diplomové práce.

Osnova

1. Dějiny termínů - aristokracie, baroko, osvícenství, 2. Politické teoriearistokracie v 18. století, 3. Sebeidentifikace šlechty, 4. Mecenát šlechty - hudbaa divadlo, 4. Zámecké knihovny, 5. Obrazové sbírky, 6. Podoby evropské architektury18. století, 7. Okolnosti vzniku uměleckého díla - příklady z českého a moravskéhoprostředí, 8. Urbanizace a austrializace středoevropské šlechty, 9. Náboženství,filozofie, literatura, 10. Kategorie dvorské kultury.

Garant

PhDr. Dagmar Koudelková

Vyučující

PhDr. Tomáš JeřábekPhDr. Dagmar Koudelková