Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Putování s husou na provázku (Jiří Mahen a jeho odkaz v českém divadle) (US_145)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu US_145 - Putování s husou na provázku (Jiří Mahen a jeho odkaz v českém divadle), Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je koncipován jako jednosemestrální přednáška, jejímž cílem je seznámení posluchačů s tvorbou Jiřího Mahena, v mnohých aspektech nedoceněné osobnosti spjaté svým dílem do velké míry s Brnem, a zejména s Mahenovým vlivem na kulturní život a divadlo 20. století. Kromě některých významných představitelů meziválečné avantgardy připomene studentům také divadelní soubory a osobnosti druhé poloviny 20. století, které na Mahenovo dílo a jeho myšlenky, ať už přímo nebo nepřímo, navazují. Na konci kurzu studenti získají přehled o osobnosti Jiřího Mahena a jeho práci a budou schopni interpretovat a analyzovat Mahenovo dílo i tvorbu jeho nejvýraznějších následovníků.

Osnova

Jiří Mahen jako dramatik, dramaturg a pedagog * Významní Mahenovi souputníci, žáci a pokračovatelé (Rudolf Těsnohlídek, František Gellner, Fráňa Šrámek, Viktor Dyk, Vítězslav Nezval, František Halas, J. V. Pleva …, České studio /Bezdíček, Gamza/, Studio Národního divadla v Brně /J. Honzl, E. F. Burian/, Spolek Rampa, soubor Křesadlo, Rudolf Waltr, Milan Pásek…) * Mahenovo nedivadlo (Divadlo Husa na provázku 60. léta, Divadlo na provázku 70. a 80. léta, profesionalizace, zpět k názvu Divadlo Husa na provázku.

Literatura

povinná literaturaMAHEN, Jiří. Husa na provázku : šest filmových libret [I-25419]. Praha: Orbis, 1959. infodoporučená literaturaVLAŠÍN, Štěpán. Jiří Mahen [Vlašín, 1971]. Praha: Divadelní ústav, 1971. infoVLAŠÍN, Štěpán. Jiří Mahen dramatik. 1950. 143 s. infoMAHEN, Jiří. Divadelní hry. 1 [Mahen, 1953] : Janošík (Obsaž.) : Mrtvé moře (Obsaž.). Praha: Československý spisovatel, 1953. infoMAHEN, Jiří. Divadelní hry. 3 [I-25141]. Praha: Československý spisovatel, 1959. infoMAHEN, Jiří. Za oponou umění a života. V Praze: Československý spisovatel, 1961. infoMAHEN, Jiří. Pryč s divadelní idylou. Edited by Jiří Hek - Štěpán Vlašín. Vyd. 1. Brno: Blok, 1967. 195 s. infoSrba, Bořivoj: Vykročila husa a vzala člověka na procházku. Pojď! Brno 2010.

Garant

PhDr. Dagmar Koudelková

Vyučující

Mgr. Veronika Valentová, Ph.D.Mgr. Kristýna Celhofferová, Ph.D.