Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Goethův román "Spříznění volbou". Chemie či alchymie citů? (US_149)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu US_149 - Goethův román "Spříznění volbou". Chemie či alchymie citů?, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Johann Wolfgang Goethe - esej Neznámý 27.11.2018 10:49 9

Další informace

Cíl

Sám Goethe pokládat tento svůj milostný román za tajuplný. A opravdu: obětivášně (nakonec smrtící) se v celém vyprávění ani nepolíbí, v rozsáhlém textu sesouloží pouze jedinkrát - a ještě k tomu manželsky, byť s hrůzně nemanželskýmdůsledkem, který pak Goethe ve zřejmých rozpacích nechal nevinnou pannouutopit. Vložená novela (v literatuře 18. století nic výjimečného)vyjasňujeutajený střed hlavního vyprávění jeho netajemně inverzní podobou.Dílo, které předznamenává líčení a přírodovědné objasnění chemického pokusu,vzniklo na přelomu věků, kdy se formovalo pojetí lásky jako osobního občanskéhopráva. Toho se týkal skandál kolem Schillerovy tragedie "Úklady a láska". V nevášnivé a naze věcné to máme u Sada, kde je někdejší alchymie vášněodtajemněna brutálním převedením na ryze tělesné zhmotnění. Vkusněji se totéžohlašuje již u Fieldinga, Sterna, Diderota. Sám Immanuel Kant se pokusil o revizi tradičního pojetí ženy a rodiny: docela krutě vyložil manželství arodinu na základě vlastnicko-právním. Hegela tím inspiroval k příkré kritice, ahlavně k rehabilitaci individualizovaně vztahové a komunikativní dimenze pojmu"láska".

Literatura

Habibová, Claude: Francouzská galantnostGoethe, J.W. Spříznění volbouStřítecký, Jaroslav. Kniha jako korset?, SPFFBU, 1986, G 30

Garant

PhDr. Dagmar Koudelková

Vyučující

prof. PhDr. Jaroslav Střítecký, CSc.