Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura 20. století (US_169)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu US_169 - Architektura 20. století, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání přehledu o vývoji české a středoevropské architektury 20.století, o základních vývojových tendencích od secese , kubismu a modernismu přes funkcionalismus meziválečné éry až po pozdní modernu , postmodernismus , high tech a dekonstruktivismus na konci století. Vývoj české architektury bude interpretován na pozadí mezinárodního dění s důrazem na vůdčí osobnosti.

Osnova

I. Secese, kubismus a moderna /4 přednášky/: Wagner a jeho škola, Kotěra, Plečnik, Loos, kubismus a jeho představitelé *II. Funkcionalismus /6 přednášek/: Český funkcionalismus a jeho představitelé – Roškot, Fuchs, Fragner, KOLDOM; Le Corbusier, Hans Scharoun, Bauhaus, Brno, Baťa - Zlín *III. Architektura po 2.světové válce /2 přednášky/: Pozdní moderna, postmoderna, high tech a dekonstruktivismus

Literatura

povinná literaturaFRAMPTON, Kenneth. Modern Architecture: a Critical History. Thames & Hudson, 2007. ISBN 9780500203958.neurčenoŠLAPETA, Vladimír, František MUSIL a Václav JANDÁČEK. Stavební kniha 2003. Funkcionalismus na Moravě. Brno: EXPO DATA, 2003. 80-7293-077-X (EXPO DATA; brož.), 80-86364-96-8 (ČKAIT)

Garant

PhDr. Dagmar Koudelková

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Šlapeta, DrSc.PhDr. Dagmar Koudelková