Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin divadla I. (US_47)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu US_47 - Kapitoly z dějin divadla I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je koncipován jako dvousemestrální přednáška, jejíž cílem je vystihnutí význačných a podnětných etap vývoje světového divadla a dramatu. Přednáška se však zaměří jak na některé historické, stylové a slohové epochy (antika, středověk, renesance, baroko, klasicismus ...), tak na stěžejní díla a osobnosti světové dramatiky a divadelnictví (Sofokles, Euripides, Shakespeare, Moliere...). V rámci přednášky budou též interpretována a analyzována vybraná díla světové dramatiky. Student získává schopnost samostatné analýzy vybraného dramatického díla v kontextu své doby a schopnost základní orientace v historii divadla.

Osnova

ANTIKA - řecká tragédie (Sofoklés), principy antického divadla, divadelní prostor, komedie (Menandros), římské drama a divadlo (rozdíly oproti divadlu řeckému, Plautus)STŘEDOVĚK - žánry středověkého divadla (světské - fraška, sottie, moralita; náboženské - mystérium, mirákl), komické monology, inscenační podoby středověkého divadla, karnevalové principyRENESANCE - commedia erudita, commedia dell arte (postavy, principy žánru, improvizace, scénáře a vývoj k pevnému textu - Goldoni), siglo de oro, alžbětinské divadloBAROKO - opera, scénografieKLASICISMUS - normativní poetiky (Boileau), tragédie (Corneille, Racine), tématika a postavy klasicistní tragédie, alexandrín, komedie (Moliere)

Literatura

STEHLÍKOVÁ, Eva . Hesla z oblasti antického a středověkého divadla. In Základní pojmy divadla. Praha: Libri + Národní divadlo, 2004. s. 30-60, 30 s. Není součástí žádné edice. ISBN 80-7277-194-9. infoBROCKETT, Oscar G. Dějiny divadla. Vyd. 1. Praha: Lidové noviny, 1999. 948 s. : i. ISBN 80-7106-364-9. infoSTEHLÍKOVÁ, Eva. A co když je to divadlo? : několikero zastavení nad středověkým latinským dramatem. Vyd. 1. Praha: Divadelní ústav, 1998. 163 s. ISBN 80-7008-069-8. infoSTEHLÍKOVÁ, Eva. Římské divadlo. Vyd. 1. Praha: KLP-Koniasch Latin Press, 1993. 131 s., [2. ISBN 80-901508-2-9. infoSTEHLÍKOVÁ, Eva. Řecké divadlo klasické doby. Praha: Ústav pro klasická studia, 1991. 130 s. ISBN 80-901084-0-7. info

Požadavky

NOW ( US_47cv Kapitoly z dějin divadla I. )

Garant

PhDr. Dagmar Koudelková

Vyučující

Mgr. Veronika Valentová, Ph.D.PhDr. Dagmar Koudelková