Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvarná kultura secese (US_58)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu US_58 - Výtvarná kultura secese, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednášky o secesi jsou uspořádány podle uměleckých úloh - s cílem, aby byla dostatečně reflektována funkce výtvarné tvorby v kultuře přelomové epochy fin-de-siecle. V průběhu kurzu se posluchači seznámí s klíčovými díly výtvarné secese, včetně jejich kulturně-historických aspektů. Zvláštní pozornost bude věnována otázce nového statutu umění v souladu s potřebami moderního životního stylu.

Osnova

1. Secese: vymezení pojmu a aktuální dimenze studia2. Periodizace a hlavní centra secesní výtvarné kultury3. Centrum a provincie: umělecká výměna4. Hnutí uměleckých řemesel a nový statut užitého umění5. Umělec, divák, kritik: výstavy a umělecký trh6. Vyjevit tajemství duše: žánr, alegorie, symbol7. Plakáty, knihy a časopisy8. Obytné a občanské stavby9. Sakrální stavby, pomníky a náhrobky10. Exkurze Secesní Brno11. Barvy, tóny, zvuky: mezi výtvarným uměním, hudbou a literaturou.12. Prezentace referátů. Závěrečné shrnutíSoučástí přednášek budou stručné životopisy následujících umělců: Aubrey Beardsley, František Bílek, Ferdinand Khnopff, Odilon Redon, Stanisław Wyspiański, Antoni Gaudí, Dušan Jurkovič, Jan Kotěra, Emil Králík a Otto Wagner.

Literatura

Secese. Edited by Gabriele Fahr-Becker. 2., upr. vyd. Praha: Slovart, 2007. 424 s. ISBN 978-80-7209-896-5. infoED. GREENHALGH, Paul. Art Nouveau, 1890-1914. London: V & A Enterprises, 2000. 464 s. ISBN 1851772774. infoWITTLICH, Petr. Umění a život - doba secese [3-2822]. V Praze: Artia, 1987. infoWITTLICH, Petr. Česká secese. Praha: Odeon, 1982. info

Garant

PhDr. Dagmar Koudelková

Vyučující

PhDr. Aleš Filip, Ph.D.