Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy školní pedagogiky a didaktiky se zaměřením na učitelství dějepisu (UZHI001I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZHI001I - Vybrané problémy školní pedagogiky a didaktiky se zaměřením na učitelství dějepisu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je osvojení teoretických znalostí a dovednosti pro výuku dějepisu na střední škole. Na základě nabytých znalostí zvládnout interpretaci středoškolské látky a její předání studentům, zvládat specifické nároky spojené s předmětem v oblasti prověřování znalostí, alternativních výukových metod, mimoškolní činnosti apod.

Osnova

1) Koncepce výuky v jednotlivých typech středních škol, struktura osnov2) Obsahové pojetí výuky historie, hranice a kontinuita s ostatními vyučovanými předměty, role pomocných věd historických3) Výukové metody, organizace vyučovací hodiny4) Speciální postupy, seminární styl práce, projektové vyučování5) Specifika prověřování znalostí a hodnocení studentů ve výuce historie6) Výuková a výchovná role učitele v hodinách historie, praktické povinnosti středoškolského učitele7) Rozbory zkušeností z vyučovacích pokusů absolvovaných v rámci pedagogické praxe.

Literatura

Učební osnovy MŠMTMAŇÁK, Josef. Nárys didaktiky [Maňák, 1993]. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1993. 111 s. ISBN 80-210-0210-731. infoČAPEK, Vratislav. Didaktika dějěpisu. 1, Teorie a metodologie didaktiky dějepisu. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. info

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Lukáš Fasora, Ph.D.