Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika dějepisu (UZHI001II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZHI001II - Didaktika dějepisu, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je osvojení teoretických znalostí a dovednosti pro výuku dějepisu na střední škole. Na základě nabytých znalostí zvládnout interpretaci středoškolské látky a její předání studentům, zvládat specifické nároky spojené s předmětem v oblasti prověřování znalostí, alternativních výukových metod, mimoškolní činnosti apod.

Osnova

1) Koncepce výuky v jednotlivých typech středních škol, struktura osnov2) Obsahové pojetí výuky historie, hranice a kontinuita s ostatními vyučovanými předměty, role pomocných věd historických3) Výukové metody, organizace vyučovací hodiny4) Speciální postupy, seminární styl práce, projektové vyučování5) Specifika prověřování znalostí a hodnocení studentů ve výuce historie6) Výuková a výchovná role učitele v hodinách historie, praktické povinnosti středoškolského učitele7) Rozbory zkušeností z vyučovacích pokusů absolvovaných v rámci pedagogické praxe.

Literatura

Učební osnovy MŠMTMAŇÁK, Josef. Nárys didaktiky [Maňák, 1993]. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1993. 111 s. ISBN 80-210-0210-731. infoČAPEK, Vratislav. Didaktika dějěpisu. 1, Teorie a metodologie didaktiky dějepisu. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. info

Požadavky

UZHI001I Vybr. problémy didaktiky děj.

Garant

prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Lukáš Fasora, Ph.D.