Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika italštiny I (UZIJA117)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZIJA117 - Didaktika italštiny I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs je určen posluchačům, kteří absolvovali přednášky z obecné didaktiky, pedagogiky a psychologie a mají v budoucnu zájem vyučovat italštině na různých typech škol. Poskytuje základní informace z lingvodidaktiky a zaměřuje se především na současné tendence ve vývoji cizojazyčného vyučování s přihlédnutím na specifičnosti italského jazyka.

Osnova

Program je zaměřen na definici pojmů, vývoj metodických směrů, cíle výuky, didaktické a metodické principy vyučování cizím jazykům, roli učitele ve výuce a autonomii žáka. Zvláštní pozornost je pak věnována jazykovým prostředkům a nácviku základních řečových dovedností, komunikativní kompetenci, organizačním formám vyučování a typům vyučovacích hodin, učebnicím italského jazyka, práci s audiovizuálními prostředky, aktivizaci žáků a aktualizaci učiva, typologii cvičení. Dále se pozornost rovněž soustřeďuje na problematiku chyby, kontrolu, zkoušení, hodnocení a klasifikaci.

Literatura

HENDRICH, Josef. Didaktika cizích jazyků. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 498 s. infoCHODĚRA, Radomír. Didaktika cizích jazyků :úvod do vědního oboru. Vyd. 1. Praha: Academia, 2006. 209 s. ISBN 80-200-1213-3. infoPorcelli G.F., Principi di glottodidattica, Brescia, La Scuola 1994Balboni, Paolo E., Didattica dell italiano a stranieri, Bonacci editore 1994Ciliberti, Anna Manuale di glottodidattica, Firenze,, La Nuova Italia,1994Titone Renzo, Orientamenti attuali nella glottodidattica della lingua italiana, Frascati(Roma), Edizioni Linguistic Club, 1997BALBONI, Paolo E. Dizionario di glottodidattica. Edited by Anthony Mollica. Perugia: Guerra Edizioni, 1999. xix, 111 s. ISBN 88-7715-338-5. infoBALBONI, Paolo E. Grammagiochi :per giocare con la grammatica. Roma: Bonacci editore, 1999. 59 s. ISBN 88-7573-356-2. info

Požadavky

IJIA026 Souborná zkouška || IJIA028 Bakalářská zkouška

Garant

Mgr. Kateřina Garajová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Naděžda Bruzlová