Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika filozofie a základů společenských věd I (UZPH2108)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZPH2108 - Didaktika filozofie a základů společenských věd I, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent kursu se seznámí se závaznými dokumenty, vymezujícími obsah jednotlivých disciplin předmětu základy společenských věd (občanský a společenskovědní základ, občanská nauka) pro různé typy středních škol a se způsobem jejich konkretizace ve školních dokumentech a individuálních metodických plánech.Naučí se aplikovat poznatky, které získal v teoretické didaktice a psychologii do modelových situací středoškolské výuky.Naučí se hodnotit žáky při různých typech výukových výstupů.

Osnova

1. Koncepce výuky ZSV v jednotlivých typech středních škol, osnovy2. Obsahové pojetí ZSV, jednotlivé dílčí vědy - hranice a kontinuita3. Výukové metody pro jednotlivé součásti ZSV, způsoby organizace vyučovací hodiny4. Speciální postupy, seminární styl práce, školní a mimoškolní projekty apod.5. Specifika prověřování znalostí a hodnocení žáků v ZSV6. Vztahy mezi ZSV a ostatními předměty7. Výuková a výchovná role učitele v hodinách ZSV. Praktické povinnosti učitele na střední škole8. Rozbory zkušeností z vyučovacího pokusů, které posluchači absolvují v rámci pedagogické praxe.

Literatura

doporučená literaturaRámcové vzdělávací programy pro střední školyKALHOUS, Zdeněk a Otto OBST. Didaktika sekundární školy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2003. 186 s. ISBN 80-244-0599-7. infoMAŇÁK, Josef a Vlastimil ŠVEC . Výukové metody. Brno: Paido, 2003. 219 s. 148. ISBN 80-7315-039-5. infoMAŇÁK, J. Nárys didaktiky. Brno: MU, 1993. info

Požadavky

UZB002 Základy pedagogiky

Garant

doc. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tomáš Měšťánek