Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika ZSV (UZPH2208)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZPH2208 - Didaktika ZSV, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent kursu dokáže aplikovat závazné dokumenty, vymezující obsah jednotlivých disciplin předmětu občanský a společenskovědní základ, resp. občanská nauka) pro různé typy středních škol. Jejich konkretizaci ve školních dokumentech (školním vzdělávacím programu) dokáže uplatnit v individuálních metodických plánech.Naučí se aplikovat poznatky, které získal v teoretické didaktice a psychologii do středoškolské výuky.Seznámí se se způsoby hodnocení žáků při různých typech výukových výstupů.Po absolvování vyučovacích pokusů (pedagogické praxe) je schopen analyzovat svoje didaktické působení a nacházet příčiny úspěchu/neúspěchu při práci ve třídě.

Osnova

1. Koncepce výuky OSZ/ON v jednotlivých typech středních škol, osnovy2. Obsahové pojetí OSZ/ON, jednotlivé dílčí vědy - hranice a kontinuita3. Výukové metody pro jednotlivé součásti OSZ/ON, způsoby organizace vyučovací hodiny4. Speciální postupy, seminární styl práce, školní a mimoškolní projekty apod.5. Specifika prověřování znalostí a hodnocení žáků v OSZ/ON6. Vztahy mezi OSZ/ON a ostatními předměty7. Výuková a výchovná role učitele v hodinách OSZ/ON. Praktické povinnosti učitele na střední škole8. Rozbory zkušeností z vyučovacího pokusů, které posluchači absolvují v rámci pedagogické praxe.

Literatura

Rámcové vzdělávací programy pro střední školyKALHOUS, Zdeněk a Otto OBST. Didaktika sekundární školy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2003. 186 s. ISBN 80-244-0599-7. infoMAŇÁK, Josef a Vlastimil ŠVEC . Výukové metody. Brno: Paido, 2003. 219 s. 148. ISBN 80-7315-039-5. infoMAŇÁK, J. Nárys didaktiky. Brno: MU, 1993. info

Požadavky

UZPH2108 Didaktika filosofie a ZSV I

Garant

doc. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tomáš Měšťánek