Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva (UZPHK2106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZPHK2106 - Základy práva, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem daného kurzu je seznámení se se základy právní úpravy vybraných právních odvětvích a získání znalostí základních pojmů a principů právní úpravy usnadňující orientaci v právních předpisech veřejného a soukromého práva. Osvojení si jejich obsahu by mělo napomoci k pochopení, vzájemné propojenosti a návaznosti nejen právních předpisů, ale i národního a komunitárního právního řádu.

Osnova

1. S ohledem na časový rozsah výuky jsou Základy práva pojaty jako průvodce základními charakteristikami a způsobem regulace právního řádu České republiky (ČR). Určitou propedeutikou do jednotlivých právních odvětví jsou základní pojmy definované právní teorií a užívané jednotlivými právními disciplinami. Jedná se zejména o pojmy: právo, typy právních kultur, systém a odvětví práva a prameny práva. 2. Základní znaky a druhy právních norem a právních normativních aktů. 3. Právní vztahy a jejich prvky, právní úkony včetně předpokladů jejich platnosti, právní důsledky neplatného právního úkonu. 4. Systém veřejného práva s důrazem na předmět, principy a způsob právní regulace. 5. Ústavní právo z hlediska předmětu, pramenů a způsobu právní regulace. Vztah a význam Ústavy a Listiny základních práv a svobod a jejich vliv na právní postavení občana ČR. 6. Finanční a správní právo z pohledu předmětu, pramenů a způsobu právní regulace. 7. Základní instituty trestního práva, tzn. trestný čin, druhy trestných činů a trestů včetně specifické úpravy trestání mladistvých. 8. Systém soukromého práva, jeho předmět, principy a způsob právní regulace. 9. Občanské právo, předmět, principy, způsob právní regulace a jeho vztah k dalším předpisům soukromého práva. 10. Obchodní právo, předmět, principy, způsob právní regulace a jeho vztah k právu občanskému. 11. Základní instituty pracovního práva zejména: pracovní poměr, pracovní posudek, pracovní doba a dovolená, dále práce konané na základě dohod, práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelům, odpovědnost za škodu, zvláštní úprava pracovních podmínek mladistvých, význam odborové organizace, Rady zaměstnanců a Evropské rady zaměstnanců. 12. Základní instituty rodinného práva, podmínky vzniku a zániku manželství, určení otcovství, osvojení a pěstounská péče, druhy vyživovacích povinností a sociálněprávní ochrana dětí.

Garant

doc. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Dagmar HrabincováHana Holmanová