Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do ekonomie (UZPHK2202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZPHK2202 - Úvod do ekonomie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem daného kurzu je osvojení si základních pojmů, principů a zákonitostí charakterizujících tržní mechanismus a tvořících obsahovou náplň obecné ekonomické teorie na makroekonomické a mikroekonomické úrovni. Na základě vymezení neoklasicko-keynesovského ekonomického systému, jeho podstaty a popisu vzájemných souvislostí, budou studenti schopni porozumět a předjímat některé změny hospodářských procesů typyckých pro tržní ekonomiku.

Osnova

1. Úvod do ekonomie je zaměřen na interpretaci základních principů a procesů obecné ekonomické teorie a to na makroekonomické a mikroekonomické úrovni. Východiskem výkladu je současné neoklasicko-keynesovské pojetí podstaty a vzájemných souvislostí hospodářských jevů specifických pro tržní ekonomiky.2. Propedeutikou do obecné ekonomické teorie je vymezení základních pojmů a zákonitostí charakterizujících tržní mechanismus.3. Význam a formy konkurence ve vztahu k dokonale a nedokonale konkurenčnímu trhu včetně role státu a jeho opatření realizovaných v souvislosti s ochranou hospodářské soutěže.4. Analýza finančního trhu tj. trhu peněz a kapitálového trhu. Peněžní trh a úloha peněz v ekonomice včetně jejich forem a funkcí a poruch.5. Role bank a jejich vliv na celkovou peněžní zásobu, postavení centrální banky a její místo v bankovní soustavě, nástroje a cíle monetární politiky.6. Mezinárodní měnové systémy včetně konvergenčních kritérií vstupu do Evropské měnové unie, vnější měnová stabilita a její vliv na platební bilanci.7. Kapitálový trh a jeho formy tj. veřejný a neveřejný trh s cennými papíry. Druhy a funkce cenných papírů.8. Makroekonomické modely fungování národního hospodářství, makroekonomické kategorie typu hrubý národní a hrubý domácí produkt kvantifikující ekonomické procesy a jejich využití v rámci mezinárodních srovnání a klasifikace zemí na rozvinuté tržní ekonomiky a rozvojové země. Podstata a faktory ovlivňující ekonomický růst a hospodářské cykly.9. Makroekonomická, tj. hospodářská politika, její druhy, cíle, nástroje a opatření.10. Mezinárodní ekonomická integrace, její formy a vliv na světové hospodářství.11. Trh výrobků a služeb, teorie mezního užitku a chování spotřebitele na trhu výrobků a služeb, trh práce a nezaměstnanost.12. Teorie firmy, výroba, náklady a zisk.

Literatura

Samuelson, P., a Nordhaus, W.: Ekonomie, 18. vydání Praha: Svoboda, 2007. ISBN 978-80-205-0590-3MUSIL, Petr , Kamil FUCHS , Aleš FRANC a Šárka GRIGARČÍKOVÁ . Ekonomie. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, s.r.o., 2008. 412 s. ISBN 978-80-7380-126-7. infoHOLMAN, Robert. Ekonomie. 4. aktualiz. vyd. Praha: C.H. Beck, 2005. xxii, 709. ISBN 80-7179-891-6. infoVLČEK, Josef. Ekonomie a ekonomika. 3. vyd. Praha: ASPI, 2005. 559 s. ISBN 80-7357-103-X. info

Garant

doc. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Dagmar Hrabincová