Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie (UZPHK2205)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZPHK2205 - Základy psychologie, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je nabídnout posluchačům teoretické i praktické informace,poznatky a metody pro výuku základů psychologiena středních školách.

Osnova

1. Místo psychologie v obecném systému věd , psychologie jako jedna z věd o člověku a její místo v životě člověka.2. Psychologické obory a jejich význam a uplatnění ve společnosti.3. Základní psychické jevy: psychické procesy - psychické vlastnosti- psychické stavy.4. Psychologie osobnosti: pojem a struktura (aktivačně motivační -- vztahově postojové - výkonové – dynamické - regulační).5. Činitelé a zákonitosti psychického vývoje. Charakteristika někte-rých vývojových období.6. Základní metody poznávání druhých a sebepoznání: pozorování asebepozorování, rozhovor, experiment, analýza výsledků činnosti,metoda biografická a sociometrická.7. Základní druhy lidské činnosti: hra, učení, práce.8. Učení: pojem, druhy - zákony - osvojování vědomostí, dovednostía návyků. Metody a styly učení žáků a studentů.9. Člověk v sociálních vztazích: Socializace a začleňování do společ-sti - komunikace - umění jednat s lidmi - řešení nedorozumění akonfliktů.10. Partnerské vztahy: Vztahy mezi děvčaty a chlapci - láska a zami-lovanost - jak si vybrat partnera - manželství a rodina - prvnímanželská krize: příčiny a možnosti řešení - předpoklady souladu v manželském soužití.11. Psychologický rozbor výchovných obtíží: lhaní, podvody, záško-láctví, krádeže, sexuální přestupky, agresivita, šikana, sebevražed-né pokusy atd.12. Závislost na psychoaktivních látkách – jiné druhy závislosti: Alko-holismus, tabakismus, a jiné drogy – počítače, automaty. Preven-ce, zvládání, možnosti léčby.13. Náročné životní situace: jak jim předcházet, čelit a jak se s nimivyrovnávat - různé obranné strategie vůči zátěžovým situacím.14. Agrese–agresivita: původ lidské agresivity– projevy a příčiny dět-ské agresivity–specifické druhy agrese (vandalismus, šikanování).Možnosti zvládání agrese a její náprava.

Požadavky

v kurzu poskytnout teoretické znalosti didaktiky a praktické výukové dovednosti.Na konci kurzu by studenti měli být schopni využívat analytické znalosti a dovednosti ve výce studentů středních škol.

Garant

doc. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdenka Stránská, Ph.D.