Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Španělština v Latinské Americe (UZSJ1A109X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZSJ1A109X - Španělština v Latinské Americe, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška se zaměřuje na vývoj španělštiny v Americe, vliv domorodých jazyků, současný stav španělštiny v Latinské Americe, dialektální oblasti, fonetické, fonologické, morfosyntaktické diferenciace a lexikální amerikanismy. Pozornost se věnuje i faktorům posilujícím nebo naopak oslabujícím jazykovou jednotu hispanofonních zemí a perspektivám dalšího vývoje americké španělštiny.

Osnova

Přednáška kombinovaná se seminářem. V centru pozornosti stojí tato témata: počátky vývoje španělštiny v Americe, různé teorie; vliv domorodých jazyků na vývoj španělštiny od počátku do dneška, jiné pozdější vlivy; substrát - adstrát; současný stav španělštiny v Americe; dialektální oblasti a lingvistické atlasy; homogennost/heterogennost španělštiny v Americe; fonetické a fonologické diferenciace; morfosyntaktické diferenciace (leísmo, loísmo, voseo, slovesné časy a jejich substituce, perifrastické vazby, reflexivnost atd.); lexikální amerikanismy (indigenismy, archaismy, marinerismy, afronegrismy, anglicismy); faktory unifikace a fragmentace; perspektivy vývoje španělštiny v Americe.

Literatura

Moreno de Alba, J.G. El espańol de América, México, 1988.Lapesa, R. Historia de la lengua espańola. Madrid, Gredos, 1988.Aleza, M y J. M. Enguita, El espańol de América: aproximación sincrónica, Valencia, Tirant Lo Blanch, 2002.BARTOŠ, Lubomír. Introducción al estudio del espanol en América. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1996. 73 s. ISBN 80-210-1326-5. info

Garant

doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D.