Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia world music I. (VH_719a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VH_719a - Úvod do studia world music I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Dvousemestrální přednáškový kurs.Výuka probíhá formou přednášek jednou za čtrnáct dní.Cílem předmětu je uvést studenty do specifické problematiky hudebních projevů různých etnických skupin a vzájemných fúzí mezi etnickou hudbou celého světa a soudobými hudebními trendy a technologiemi, tzv. world music.Student by měl v závěrečném testu každého z obou semestrů prokázat získaný přehled o typických hudebních projevech jednotlivých teritorií a základních trendech rozvoje world music na současné hudební scéně.

Osnova

vymezní pojmů, defenice termínů, vztah mezi studiem world music, folkloristikou, etnomuzikologií a hudební antropologiíAfrika západníAfrika střední, východní a jižníDálný východIndieStředozemíArábiePacifik a AustrálieSeverní AmerikaKaribik a Latinská AmerikaEvropa a keltská oblastčeská a slovenská world musicopakování, pohledy napříč teritorii (židovská, romská hudba ap.)

Literatura

PLOCEK, Jiří. Hudba středovýchodní Evropy. Vyd. 1. Praha: Torst, 2003. 125 s. ISBN 80-7215-203-3. infoKURFÜRST, Pavel. Hudební nástroje. Vyd. 1. Praha: Togga, 2002. 1168 s. ISBN 80-902912-1-X. info

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Aleš Opekar, CSc.PhDr. Petr Macek, Ph.D.