Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antika a hudba (VH_764)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VH_764 - Antika a hudba, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní osnovou přednášky je pojetí antiky jako jednoho z kořenů evropské hudby. Reflektována budou následující témata: antická hudební teorie, filosofie, rétorika, mytologie, literatura a umění. Tyto jevy budou sledovány v průběhu vývoje evropského hudebního myšlení od svých antických počátků až po současnost.

Osnova

1. Hudba v antickém Řecku a Římě – řecká hudební teorie (Aristoxenos).2. Ohlas antické filosofie – harmonia mundi (Pýthagorás, Boëthius, Kepler, Hindemith).3. Význam antické rétoriky pro vznik barokní hudby – musica poetica (Cicero, Quintilianus, Burmeister).4. Afektová teorie a její kořeny v dílech starověkých filosofů – imitazione delle parole (Platón, Ficino, Caccini, Monteverdi).5. Genere concitato – teorie hlasových rejstříků (Monteverdi).6. Parodie antického mýtu v hudebním divadle (Ovidius, Dürrenmatt, Monteverdi, Gluck, Offenbach, Strauss, Stravinskij, Martinů aj.).7. Střet apollinského a dionýského principu (Nietzsche, Stravinskij).

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Sýkora, Ph.D.doc. PhDr. Jana Perutková, Ph.D.Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.