Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby: 19. století - seminární práce (VH_805b)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VH_805b - Dějiny hudby: 19. století - seminární práce, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty praktickou formou spojenou s teoretickým výkladem se základními formami a specifiky hudby období 19. století, které se do značné míry překrývá s termínem romantismus. Frekventanti kurzu budou seznámeni jednak s klíčovými útvary jako je symfonie, píseň, smyčcový kvartet atd., jednak s charakteristickými rysy hudební produkce tohoto období (instrumentace, programní vs. absolutní hudba apod.).

Osnova

1. Symfonie vrcholného klasicismu a raného romantismu. L. van Beethoven: „učitel“ symfoniků 19. století, F. Schubert: příklad raně romantického symfonie.2. Virtuozita jako fenomén 19. století (H. Ernst, N. Paganini, F. Liszt ad.). Fenomén génia. Proměna vazeb autor – interpret.3. Program v symfonii a programní symfonie 19. století. Proměny programní symfonie od vrcholného klasicismu k hudební moderně. (F. Mendelssohn-Bartholdy, H. Berlioz, A. Bruckner, L. Janáček).4. Píseň jako reprezentativní forma romantismu. Píseň sólová, sborová tvorba, píseň beze slov (F. Schubert, L. Janáček, V. Novák).5. Vývoj orchestrální instrumentace v hudbě 19. století. Instrumentář romantického orchestru (Beethoven), Berliozova reforma a charakteristika instrumentace. Novost moderny.Partitury R. Strausse a G. Mahlera, wagnerovská melodika. Specifika Janáčkovy instrumentace.6. Základní díla české kvartetní literatury období romantismu (smyčcové kvartety B. Smetany a L. Janáčka). Otázky programu, autobiografické reflexe.7. Paralely k Janáčkovu opernímu dílu. M. P. Musorgskij (Boris Godunov) a R. Strauss (Salome). Literární opera (C. Dahlhaus) a exteritoriální hudba (T. Adorno).8. Proměny dekadence – mezi literaturou (T. Mann), hudbou (G. Mahler) a filmem (L. Visconti). Smrt v Benátkách – metamorfózy námětu, citace (B. Britten).9. Profesní a osobní život G. Mahlera. Instituce spravující jeho odkaz.

Literatura

Die Musik des 19. Jahrhunderts [Dahlhaus] (Podřaz.) : Neues Handbuch der Musikwissenschaft. Bd. 6, Die Musik des 19. Jahrhunderts [1997, Wiss. Buchgesellschaft]. infoHONS, Miloš. Hudba zvaná symfonie. Vyd. 1. Praha: Togga, 2005. 388 s. ISBN 80-902912-6-0. infoHANSLICK, Eduard. O hudebním krásnu : příspěvek k revizi hudební estetiky : Vom Musikalisch-Schönen (Orig.). 1. vyd. Praha: Editio Supraphon, 1973. 137 s. info

Požadavky

SOUHLAS

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Flašar, Ph.D.PhDr. Jiří Zahrádka, Ph.D.Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.