Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do hudební vědy (VHK_01a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VHK_01a - Úvod do hudební vědy, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Propedeutická přednáška seznamuje posluchače, kteří začínají studovat hudební vědu, se základy obecného vědosloví (definice a klasifikace věd, Kuhnova teorie vědních paradigmat) i se specifickými vědoslovnými a metodologickými otázkami muzikologie (klasifikace muzikologických disciplín, historická a systematická hudební věda, interdisciplinární vazby muzikologie, hudba a univerzum hudby jako předmět muzikologie, metody oborově specifické i převzaté z jiných oborů). Vyložena je též historie oboru včetně jednotlivých disciplín a fyziognomie hlavních badatelských škol (české země, mimočeský terén). Zvláštní pozornost je věnována produkci českých muzikologů.

Osnova

Plán přednášekI.ÚvodMuzikologické propedeutikyOrganizace výuky muzikologieLiteratura ke studiu:Jan Racek: Methoda, smysl a poslání vědeckého studia.In: Úvod do studia hudební vědy. Praha 1949, str. 9 - 23.II.Obecně k vědě, její metodologii a terminologiiHudební věda jako disciplína z hlediska vědosloví a tzv. klasifikace vědInterdisciplinární vztahy hudební vědy k jiným vědním oborůmPředmět, metody a cíle hudební vědyKuhnova teorie paradigmatLiteratura ke studiu:Jiří Fukač, Jiří Vysloužil: Muzikologie.In: SČHK. Praha 1997, str. 584-591.III.Vymezení termínu hudba a musica, definice, terminologické otázkyLiteratura ke studiu:Jiří Fukač, Ivan Poledňák: Termín a pojem hudba jako problém. In: Hudba a její pojmoslovný systém. Studie ČSAV č. 14, 1981. Praha, Academia 1981, str. 9 až 26.IV. K dějinám světové muzikologieLiteratura ke studiu:Vznik a vývoj muzikologie jako moderní vědy.In: kolektiv autorů: Hudební věda I. Praha 1988, str 70-135.V. K dějinám české muzikologieLiteratura ke studiu:Česká hudební věda po roce 1945.In: kolektiv autorů: Hudební věda I. Praha 1988, str.217-259.VI.Pokusy o systematiku muzikologických disciplínLiteratura ke studiu:Systematiky hudobnej vedy.In: Elschek, Oskar: Hudobná veda súčasnosti.Bratislava 1984, str. 17-60.VII.Aspektové disciplíny muzikologieLiteratura ke studiu:Otakar Hostinský: Umění a společnost. (výběr).In: Hostinský, Otakar: Studie a kritiky. Praha 1974, str. 199-226.VIII.Syntetizující disciplíny muzikologieLiteratura ke studiu:Vladimír Helfert: Periodizace dějin hudby. Příspěvek k otázce logiky hudebního vývoje. In: Musikologie I, 1938, str. 7-26.Nově přetištěno:Helfert, Vladimír: Vybrané studie I. O hudební tvořivosti.František Hrabal (ed.). Praha 1970, str. 355-384.IX.Nově se krystalizující disciplíny muzikologiePrakticko-aplikační vyústění muzikologieLiteratura ke studiu:Theodor W. Adorno: O fetišovém charakteru v hudbě a regresi sluchu. In: Divadlo 1964, č. 1, 2X.Nejdůležitější osobnosti světové a české muzikologieMuzikologické instituce univerzitního a mimouniverzitního typuLiteratura ke studiu:Jiří Vysloužil: Die musikwissenschaftliche Kolloquien in Brünn in den Jahren 1966-1989.In: Prof. Jiří Fukač Festschrift. Hradec Králové/Náchod 1998, str. 168-174.

Literatura

POLEDŇÁK, Ivan a Jiří FUKAČ. Úvod do studia hudební vědy. 1. vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 1995. 146 s. ISBN 80-7067-496-2. infoHudební věda : historie a teorie oboru, jeho světový a český vývoj. 1, Dějiny hudební vědy ; Teorie hudební vědy. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. infoHudební věda : historie a teorie oboru, jeho světový a český vývoj. 2, Disciplíny hudební vědy. Část 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. infoHudební věda. 3, Historie a teorie oboru, jeho světový a český vývoj : disciplíny hudební vědy : hudebně vědecká dokumentace. Edited by Vladimír Lébl - Ivan Poledňák. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 653-1036 s. infoFUKAČ, Jiří a Ivan POLEDŇÁK. Hudba a její pojmoslovný systém : otázky stratifikace a taxonomie hudby. Praha: Academia, 1981. infoFUKAČ, Jiří . O studiu hudební vědy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1964. 202 s. info

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Macek, Ph.D.