Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář I. (VHK_02a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VHK_02a - Proseminář I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Proseminář hudební vědy I je určen začínajícím studentům hudební vědy. V rámci kurzu si studenti osvojí základní metody a techniky muzikologického výzkumu (práce s historickými prameny, výzkum v systematické muzikologii) a prakticky se seznámí s některými základními žánry muzikologických textů (recenze odborného textu, pojednání o stavu bádání k určitému problému). Součástí kurzu jsou orentační exkurze do nejdůležitějších hudební archivů v lokalitě.

Osnova

Plán výukyI., II., III.Typologie muzikologických textů. Charakteristika a náležitosti základních žánrů: publicistické útvary (zpráva, recenze, kritika), popularizace, odborná studie, monografie, biografie, analýza, slovníkové heslo apod. Zásady bibliografický citací a pořizování seznamů použité literatury v odborných textech.IV.Heuristika a problematika pramenů. Typologie pramenů. Pomocné vědy historické. Ediční techniky. Muzikologická dokumentace. Pramen a literatura.V.Informační zdroje o hudbě a hudební vědě. RILM, RISM, RIPM, on-line encyklopedie a elektronické bibliografické databáze (SMT Online Bibliographic Database apod.), muzikologické diskusní e-mail lists a důležité www stránky, elektronické a on-line edice hudebních pramenů.VI.Ediční výstupy muzikologického výzkumu. Typologie edic. Hlavní edice hudebních pramenů typu DTB, DTÖ, MAB apod., kritické edice děl světových a zejména českých skladatelů a korespondence. Stav vydávání a diskuse základních edičních principů.VII.Hudební lexikografie. Dějiny a hlavní encyklopedie zvláště se zřetelem k českým zemímVIII.Hudební časopisectví. Dějiny evropského a zvl. českého hudebního časopisectví. Hlavní světová a domácí muzikologická periodika. Elektronické hudební a muzikologické časopisy (typu Music Theory Online apod.)IX.Základní odborná literatura o nejvýznamnějších evropských a českých skladatelích. Tématické katalogy, monografie a edice pramenů (zejm. Monteverdi, Bach, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Wagner, Mahler, Schönberg, Smetana, Dvořák, Janáček, Martinů).X.Vyhodnocení proseminární práce

Požadavky

Nejsou požadovány.

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Macek, Ph.D.