Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrapunkt (VHK_06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VHK_06 - Kontrapunkt, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvodní kurz zaměřený na praktické zvládnutí základních technik vokálního a instrumentálního kontrapunktu.

Osnova

Přehled nejdůležitějších kontrapunktických situací v dějinném průřezu od Machauta po Bacha s přesahy do 19. a 20. století. S důrazem na německé (de la Motte) a české učebnice kontrapunktu (Šín, Hůla, Riesinger) jsou základní pravidla jednoduchého a dvojitého kontrapunktu představována za pomoci široce koncipované antologie ukázek (konfrontace partitur a nahrávek, u vokálních situací účastníci semináře často sami zpívají, aby lépe pronikli do podstaty analyzovaných ukázek.)

Literatura

povinná literaturaHŮLA, Zdeněk. Nauka o kontrapunktu. 1. vyd. Praha: Editio Supraphon, 1985. 323 s. : n. infoZARLINO, Gioseffo (1517-1590). Le Institutioni Harmoniche. Benátky 1562 (2. vyd.) online:http://imgbase-scd-ulp.u-strasbg.fr/displayimage.php?album=556&pos=0doporučená literaturaŠÍN, Otakar. Nauka o kontrapunktu, imitaci a fuze. Praha: Fr. A. Urbánek a synové, 1936. viii, 196. infoneurčenoHůla, Zdeněk: Nauka o kontrapunktu I., II. NKLHU 1957, 1959

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Robert Hugo