Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební formy (VHK_10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VHK_10 - Hudební formy, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurs navazující na základní přehled typu kompendií /ABC hudebních forem/ a rozšiřující tento přehled směrem k samostatnějšímu chápání analytických metod. Cílem kursu je utvrdit dosavadní znalosti, prověřit je a konfrontovat s novými a méně frekventovanými formami zejména z údobí let 1500-1800 a rovněž se základními inovacemi ve formovém spektru hudby 20.století.

Osnova

Kurs navazující na základní přehled typu kompendií /ABC hudebních forem/ a rozšiřující tento přehled směrem k samostatnějšímu chápání analytických metod. Cílem kursu je utvrdit dosavadní znalosti, prověřit je a konfrontovat s novými a méně frekventovanými formami zejména z údobí let 1500-1800 a rovněž se základními inovacemi ve formovém spektru hudby 20. století. Autor se opírá o materiál z monografií D. de la Motte, C. Dahlhause, C. Kühna a dalších. Jako nejpřístupnější nabízí posluchačům dva texty - svá skripta Základy mikrotektoniky a Základy polymelodiky.

Literatura

FALTUS, Leoš a Ladislav FUČÍK. Hudební formy [Faltus, 1972]. Vyd. 1. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, 1972. 86 s. infoJANEČEK, Karel. Hudební formy. Vyd. 1. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1955. 491 s. info

Požadavky

Při vstupu do kurzu by měli mít posluchači nastudovanou základní dostupnou českou literaturu o hudebních formách, tj. především titul "ABC hudebních forem" viz literatura níže.

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Miloš Štědroň, CSc.Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.