Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie hudebního zápisu I. (VHK_11a)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VHK_11a - Teorie hudebního zápisu I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje základní orientaci v historické a praktické problematice hudebního zápisu jednohlasého hudebního projevu a počáteční fáze vícehlasu. Klade důraz nejen na znalost historie a systematiky oboru, ale vytváří také předpoklady pro schopnost identifikace základních typů notace hudby do 13. století i znalost jejich transkripce.

Osnova

Látka předmětu je rovržena do následujících pěti tematických okruhů:1) Základní pojmy a kategorie;2) Písmo a hudba - písmenné notační systémy;3) Latinské neumy;4) Nota choralis;5) Systémy menzurální - notace modální.Osnova předmětu včetně podrobného rozpisu látky k jednotlivým tematickým okruhům a přehled související literatury jsou uvedeny v souhrnném sylabu uloženém v IS ( viz oddíl Studijní materiály předmětu VHK_11a).

Literatura

povinná literaturaRYBARIČ, Richard. Vývoj európskeho notopisu. Vyd. 1. Bratislava: Opus, československé hudobné vydavatel'stvo, 1982. 222 s. infoAPEL, Willi. Die Notation der polyphonen Musik, 900-1600. Leipzig: VEB Breitkopf & Härtel Musikverlag, 1962. 527 s. infoAPEL, Willi. The notation of polyphonic music, 900-1600. 4th ed. Cambridge: Mediaeval Academy of America, 1953. xxv, 462 s. infodoporučená literaturaSTÄBLEIN, Bruno. Schriftbild der einstimmigen Musik. Leipzig: VEB Deutscher Verlag für Musik, 1975. 257 s. : i. info

Požadavky

Předpoklady nejsou stanoveny.

Garant

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vladimír Maňas, Ph.D.PhDr. Stanislav Tesař