Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Vietnamu I. (VIETX3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIETX3 - Dějiny Vietnamu I., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci přednáškového cyklu bude student znát periodizaci dějin Vietnamu a orientovat se v dějinách Vietnamu do 19. století v kontextu politického a kulturního vývoje Jihovýchodní Asie a vztahů mezi Vietnamem a Čínou.

Osnova

Osnova: 1. Úvod a periodizace starších dějin Vietnamu. Prehistorie. Teorie původu současných etnických makroskupin, kultura Đông Sơn, království Au Lac.2.-3. Indianizace Indočíny. Vznik Čampy, Funanu a jejich starší vývoj v kontextu dalších hinduistických království jihovýchodní Asie.4. Ovládnutí severního Vietnamu čínskou dynastií Han. Nanyue. První rebelie proti okupantům. Severní Vietnam pod čínskou nadvládou. Významné čínsko-vietnamské vládnoucí rody.5. Rozvoj vietnamské kultury za dynastií Han a Tang. Buddhismus v severním Vietnamu.6. Osamostatnění severního Vietnamu. Dynastie Ly. Boje s Čamy.7. Vpády Mongolů (Severní Vietnam, Čampa, zbytek jihovýchodní Asie).8. Dynastie Tran. Hồ Quý Ly. Vliv konfucianismu na vietnamskou kulturu.9. Mladší dějiny Čampy10. Mingská nadvláda. Pronikání evropského vlivu.11. Povstání Tay Son a dynastie Nguyen do vzniku Francouzské Indočíny.

Literatura

povinná literaturaHLAVATÁ, Lucie. Dějiny Vietnamu. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 357 s. ISBN 978-80-7106-965-2. infodoporučená literaturaMÜLLEROVÁ, Petra. Vietnam. Praha: Libri, 2004.NGUYEN, Khac Vien. Vietnam. A Long History. Hanoi: The Gioi Publishers, 1993.MASPERO, Georges. Le royaume de Champa. Paris – Bruxelles: Les Éditions G. van Oest, 1928.

Garant

prof. RNDr. Václav Blažek, CSc.

Vyučující

Mgr. Michal Schwarz, Ph.D.Mgr. Ondřej Srba