Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy (VIKBA18)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIKBA18 - Informační systémy, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s multidisciplinární oblastí informačních systémů. Budeme se zabývat základními principy a vlastnostmi informačních systémů, reprezentací dat a využitím rozšiřitelného značkovacího jazyka v IS a podnikovými informačními systémy. Zaměříme se také na projektování IS a na modelování IS s využitím unifikovaného modelovacího jazyka. Pozornost budeme věnovat i manažerským informačním systémům včetně business intelligence.

Osnova

1) Úvod do teorie systémuPojem systém, základní charakteristiky systému, systémová analýza, formální aparát pro popis systému, struktura systému, chování systému, jednoduché a složité systémy, organizace a řízení systému.2) Teorie informačních systémůSystém a informace, Informační systémy – typologie, systémový model podniku a informační systém, transformace informací. Historický vývoj jednotlivých typů IS, jejich použití a charakteristické vlastnosti.3) Principy fungování a charakteristické znaky ISKonceptuální model, vstupy a výstupy IS, Typy dat, informací a poznatků zpracovávaných IS, Informační zdroje, sběr a přenos dat, ukládání dat, zpracování a vyhledávání dat v systémech, distribuce informací.4) Úvod do databázíPojem databáze, databázový soubor, databázové modely (hierarchický, síťový, relační, objektový), základní pojmy databázového zpracování - relační databáze (ER modely, entita, instance, relace), datové typy, datová pole, záznam, atributy, Systémy řízení báze data (SŘBD) a jeho vztah k databázi, Aplikační programy jako prezentační vrstva IS.5) Agendové zpracování datZávislost dat a programů, problémy agendového zpracování, poučení z agendového zpracování – relační model, minimalistické relační modely, 12 pravidel pro relační SŘBD.6) Architektura databázíCentrální architektura, Architektura File-server, Architektura Klient-server, terminál, tenký klient, SŘBD, distribuované databáze a jejich vlastnosti.7) Analýza a návrh ISMetodiky, metody, techniky, prostředky pro boj se složitostí systému, analýza systému, životní cykly, myšlenkové procesy princip abstrakce a konkretizace, 3 stupně abstrakce, princip rozlišovacích úrovní, princip tří architektur, princip modelování.8) Strukturovaný a objektově orientovaný přístup (OOP)Funkční struktura, Informační toky, Kontextový diagram, Datové struktury, ER-modely, Metody popisu chování, Vývojové diagramy, Stavové diagramy, Metoda sekvenčních funkčních grafů, Objektově orientované modelování, výhody a nevýhody OOP, Historie OOP – vznik UML, UML – skupiny artefaktů, vztahy, diagramy (Use case, sekvenční diagram, Diagram spolupráce, Diagram tříd, Stavový diagram, Diagram aktivit, Diagram nasazení).9) Podnikový IS a jeho charakteristikyPodpora řídících a administrativních funkcí, podpora činností a služeb organizace, Podpůrné IS (kancelářské, útvarové, dokumentografické a faktografické IS. Typy IS v prostředí organizace, vztah IS k úrovni řízení organizace.

Literatura

doporučená literaturaRAINER, R. Kelly; TURBAN, Efraim. Introduction to Information Systems : Supporting and Transforming Business. 2 edition. USA : Wiley, 2008. 464 s. ISBN 978-0470169001.PILONE, Dan; MILES, Russ. Head First Software Development : A Brain-Friendly Guide. 1 edition. Sebastopol (California) : O'Reilly Media, 2008. 496 s. ISBN 978-0596527358.LAUDON, Jane P., LAUDON, Kenneth C. Management Information Systems : Managing the Digital Firm. 10th edition. [s.l.] : Pearson Education, 2008. 736 s. ISBN 0132415798.SODOMKA, Petr. Informační systémy v podnikové praxi. 2006. vyd. Brno : Computer Press, a.s., 2006. 351 s. ISBN 80-251-1200-4.HRONEK, Jiří. Informační systémy [online]. Olomouc : Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého, 2007 [cit. 2011-01-05]. Dostupné z WWW: .

Požadavky

VIK_PoZ Postupová zkouška

Garant

PhDr. Petr Škyřík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Matula, PhD.