Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální knihovny (VIKBA25)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIKBA25 - Digitální knihovny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty knihovnictví s aktuálním stavem praxe v oblasti digitálních knihoven. Na konci kurzu by student měl být schopen porozumět základním principům a souvislostem standardů, technologií a postupů používaným při návrhu a realizaci soudobých digitálních knihoven.

Osnova

Úvod do problematiky Digitálních knihoven - DL: vymezení pojmu DL, historie, zdroje informací.Digitalizace: základní pojmy z digital imaging, technické a programové prostředky pro digitalizaci, organizace digitalizačního projektu, příklad digitalizované DL.Obecný rámec a architektura DL: Kahn-Wilensky framework, digitální objekt a digitální repozitář, začlenění DL do reálného právního a sociálního prostředí, hierarchická abstrakce intelektuálních děl.Globální jména a identifikátory: klasické knihovnické identifikátory versus digitální identifikátory; resoluce identifikátorů, problém persistence.Metadata: porovnání klasických a síťových metadat, Dublin Core, standardy METS a MODS, využití XML a RDF.Interoperabilita: protokol Z39.50, OAI - Open Archives Initiative a protokol pro sklízení metadat, vytváření otevřených a kontextových vazeb mezi informačními zdroji - OpenURL a SFX.Globální vyhledávání informačních zdrojů: porovnání DL a internetovských vyhledávačů, federativní vyhledávání versus metavyhledávání, sémantický web.Ekonomický a právní kontext digitálních knihoven: ekonomické modely DL, copyright, otevřený přístup a nové iniciativy v oblasti open access, Creative Commons.Dlouhodobé uchovávání digitální informace: rizika při uchovávání digitální informace, základní archivační strategie, archivace Webu.Vybrané programy a projekty DL.

Literatura

M. Bartošek. Digitální knihovny – teorie a praxe. Národní knihovna; knihovnická revue. Rok 2004, roč. 15, č. 4, s. 233-254. http://knihovna.nkp.cz/NKKR0404/0404233.htmlM. Bartošek. Technologie digitálních knihoven. Sborník konference INFORUM 2006. http://www.inforum.cz/inforum2006/pdf/Bartosek_Miroslav.pdfJ. Pokorný. Digitální knihovny: principy a problémy. AKP 2001. http://knihovny.cvut.cz/akp/clanky/03.pdfJ. Pokorný. Digitální knihovny v prostředí sémantického webu. AKP 2005. http://www.akvs.cz/akp-2005/09-pokorny.pdfJ. Pokorný. Digitální knihovny: více problémů než očekávání? AKP 2003. http://knihovny.cvut.cz/akp2003/sbornik/06_pokorny.pdfWITTEN, Ian H. a David BAINBRIDGE. How to build a digital library. Amsterdam: Morgan Kaufmann Publishers, 2003. xxxiii, 51. ISBN 1-55860-790-0. info

Požadavky

VIK_PoZ Postupová zkouška

Garant

PhDr. Petr Škyřík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miroslav Bartošek, CSc.