Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled dějin české literatury II. (VIKBB03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIKBB03 - Přehled dějin české literatury II., Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seminář má za cíl pomoci studentům odhalit určující vývojové linie v kontextu české i světové literatury 20. století.Vzájemné estetické, tematické či jiné souvislosti se pokusíme ukázatvždy na díle několika významných osobností české literatury. Prvořaděvšak půjde o interpretaci konkrétních literárních textů a o proniknutí k jejich významovému bohatství. Seminář bude přirozeně zahrnovat stručné seznámení s literární teorií (spíše poetikou) a cestami k interpretaci textu. Přirozenou součástí přípravy na seminář by měla být práce se sekundární literaturou.Po absolvování kurzu bude student schopen:pojmenovat základní charakteristiky uměleckého textu narozdíl od textu věcného nebo informativního;orientovat se v nejdůležitějších uměleckých směrech a tendencích, které ve 20. století působily na vývoj české literatury.

Osnova

PhDr. Schildberger: 1. Franz Kafka a absurdita v české literatuře 20. století. 2. Představitelé katolicky orientované linie v české literatuře 20. století; 3. Skupina 42; 4. Možnosti deníku (Deml, Orten, Kolář, Zábrana, Vaculík) 5. Meziválečná avantgarda a český surrealismus napříč stoletím; 6. Karel Čapek 7. Oldřich Mikulášek, Jan Skácel, Karel Šiktanc, Jiří Šotola a soudobé literární časopisy; 8. Milan Kundera a Josef Škvorecký: česká a světová literatura; 9. František Halas a Vladimír Holan; 10. František Hrubín: jeho poezie, próza a drama; 11. Dílo Bohumila Hrabala v souvislostech; 12. Český postmoderní román (Kratochvil, Hodrová, Urban ad.).

Literatura

Stich, Alexandr, Janáčková, Jaroslava, Lehár, Jan, Holý, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Nakladatelství Lidové noviny: Praha, 2006GALÍK, Josef. Panorama české literatury :(literární dějiny od počátků do současnosti). Edited by Lubomír Machala - Eduard Petrů. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 1994. 547 s. ISBN 80-85839-04-0. info

Garant

doc. PhDr. Zbyněk Fišer, Ph.D.

Vyučující

PhDr. František Schildberger