Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vzdělávající knihovny (VIKBB64)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIKBB64 - Vzdělávající knihovny, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Identifikovat základní funkce knihoven v moderní společnosti.- Rozlišit základní a rozšiřující funkce knihoven a poznat, jakým způsobem probíhá v knihovnách vzdělávání různých cílových skupin.- Poznat metodické přístupy k rozvoji návštěvníků knihoven v klíčových tématech, jako jsou: mediální a internetová gramotnost, multikulturní povědomí, mezigenerační učení, podpora aktivního občanství atd.- Poznat nástroje k rozvoji spolupráce mezi knihovnami a dalšími institucemi a zřizovatelem.- Zpracování návrhu strategie vzdělávající knihovny.

Osnova

- Knihovna dnes a zítra: jaká je aktuální úloha knihoven:- Knihovna, média, internet a jeho užívání: jak může knihovna podpořit mediální gramotnost svých uživatelů?- Knihovna a multikulturní společnost: jak může knihovna rozvíjet toleranci k rozmanitosti?- Knihovna a různé generace: jak může knihovna podpořit rozvoje mezigeneračních vztahů ve své komunitě?

Literatura

doporučená literaturaKnihovny a vzdělávání (metodická příručka) - dostupné po přihlášení z www.biblioeduca.czHCD: Design zaměřený na člověka (IDEO, dostupné z eknihy.knihovna.cz)neurčenoKoncepce rozvoje knihoven ČR pro léta 2011-2015 včetně internetizace knihoven (dost. z http://www.mkcr.cz/assets/literatura-a-knihovny/Koncepce_rozvoje_knihoven_2011-2015.pdf )

Požadavky

Předpoklady pro absolvování předmětu je zájem o knihovny a znalost jejich základních funkcí a způsobu fungování. Předmět je prakticky orientovaný, takže optimální je mít za sebou alespoň jeden běh praxí nebo stáží v knihovnách.

Garant

PhDr. Petr Škyřík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alžběta Strnadová