Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační chování (VIKMA08)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIKMA08 - Informační chování, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zaměřený na problematiku informačního chování, především chování při vyhledávání informací. Informačním chováním lze rozumět interakce mezi lidmi, rozličnými formami informace, které se dějí v určitém sociálním kontextu, často v rámci složitých sociotechnických systémů.Cílem kurzu je především pomoci studentům• zorientovat se v problematice studií informačního chování a interdisciplinární povahy jeho výzkumu,• podpořit jejich schopnosti kritické analýzy textů a trendů ve výzkumech informačního chování,• poskytnout základnu pro jejich vlastní výzkum na poli informačního chování.

Osnova

Osnova kurzu:1. Úvod do informačního chování: teorie a paradigmata, oborový a interdisciplinární přístup2. Konceptualizace: informace, informační potřeba, modely informačního chování3. Informační chování z pohledu kognitivní vědy4. Informační chování z pohledu sociálního konstruktivismu5. Informační chování a informační ekologie6. Informační chování ve specifickém kontextu (zdravotní informace, věda a výzkum – humanitní vs. přírodní vědy)7. HCI vs. HII8. Informační chování a každodennost (informační společnost, informační chudoba)

Literatura

Ivana Holzbachová: Filozofické a metodologické problémy vědy

Garant

PhDr. Petr Škyřík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Lorenz, Ph.D.prof. PhDr. Jela Steinerová, PhD.PhDr. Ladislava Zbiejczuk Suchá, Ph.D.